BLOG: Achter de schermen van Kasteel Duivenvoorde

Exclusieve zomerrondleidingen langs personeelsverblijven en kunstdepots op de zolders

Voor het eerst zijn de zolders en kunstdepots van Duivenvoorde te bezoeken. Tijdens de speciale zolderrondleidingen, van dinsdag 30 augustus tot en met zondag 4 september, kunt u een blik werpen achter de schermen en komt u op plekken die nooit eerder zijn opengesteld voor het publiek. De klokkenzolder bijvoorbeeld, waar gedurende vele eeuwen alle personeelsleden van Duivenvoorde, sinds 1671, hun naam in het hout hebben achtergelaten.

Downstairs en upstairs

Waar in andere buitenhuizen en kastelen het personeel ‘downstairs’ woonde en sliep, was dat op Kasteel Duivenvoorde juist ‘upstairs’: op de enorme zolders. De traditie was, dat zij allen hun naam achterlieten in de houten balken. Op een deel van de zolders is nog te zien waar het personeel bivakkeerde in kleine ruimtes, een groot contrast met de voorname en elegante ruimtes beneden. De rondleiding start in de oude personeelskeuken en voert van daar richting de zolders. Met voorwerpen en historische kostuums wordt een beeld gegeven van hoe het leven toen moet zijn geweest voor het legertje hardwerkende bedienden – tot in de jaren ’60 van de twintigste eeuw!

Girafpiano

De kunstdepots van Kasteel Duivenvoorde bevinden zich eveneens op de zolders en de rondleiding gaat – voor het eerst – ook hier langs. In de depots liggen verschillende bijzondere objecten uit de collectie opgeslagen. De prachtige verzameling wandelstokken bijvoorbeeld, een echte ‘girafpiano’ en de unieke schelpencollectie van kasteelvrouwe Henriette. Hoe gaat het bewaren van deze objecten eigenlijk in zijn werk? Hoe zorgen we ervoor dat de bijzondere stukken bewaard blijven?

Noot: In verband met de vele – vaak steile – trappen is deze rondleiding alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn.

Duur: circa 75 minuten

Scroll naar boven