Kasteel & Museum

Vanaf donderdag 14 april 2022 zullen de kasteeldeuren van Duivenvoorde weer geopend zijn voor publiek. Dit jaar staat Duivenvoorde in het teken van bloemen, een Bloeiend Duivenvoorde. Duivenvoorde sluit daarmee aan bij het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Duivenvoorde en het Haagse Mauritshuis hebben een bijzondere band: Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, was de grootvader van de negentiende-eeuwse kasteelheer Hendricus Adolphus. Deze bijzondere familieband wordt getoond aan de hand van verschillende unieke stukken uit de collectie.

Voor het eerst wordt de vroegste catalogus van het Mauritshuis getoond, handgeschreven in 1818 door Steengracht zelf. Daarbij zijn vele gravures van de toenmalige schilderijencollectie te zien, brieven, boeken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders en de mooiste jurken, serviezen en behangsels die vol staan met de meest weelderige bloemmotieven. 

Over Kasteel Duivenvoorde

De eerste vermelding van ‘Duvenvoirt’ dateert uit 1226 Toen was het nog een vierkante verdedigingstoren, een zogenaamde donjon. In opdracht van Johan van Wassenaer kreeg het kasteel in 1631 zijn huidige uiterlijk. Duivenvoorde was altijd een zomerverblijf in familiebezit, totdat het in 1960 door de laatste eigenaresse in een stichting werd ondergebracht. Sindsdien zijn het kasteel en het wandelpark te bezoeken, vinden er mooie evenementen plaats en is er op Duivenvoorde van alles te beleven.

Duivenvoorde is rijk aan verhalen. Het kasteel is te bezoeken op eigen gelegenheid (met een audiotour) of reserveer een exclusieve (groeps)rondleiding met een onderwerp of verdiepend thema naar keuze.  Jaarlijks is er een wisselende tentoonstelling in het museum.

Geschiedenis

Bekijk hier de tijdlijn met 800 jaar geschiedenis.

Verhalen van Duivenvoorde

Duivenvoorde is rijk aan verhalen. Lees hier een aantal uitgelichte verhalen.

Komende activiteiten in het Kasteel

6 juni; Dag van het Kasteel

Het kasteel is op de Dag van het Kasteel geopend met audiotours en vrije doorgang van 10 uur tot 17.00 uur. Ieder half uur zal er een flitsrondleiding worden gegeven over Duivenvoorde tijdens het Rampjaar 1672. Hoe verging het de bewoners en hoe komt het dat Duivenvoorde, anders dan veel andere huizen dat jaar niet is verwoest? Buiten in de kasteeltuin is er doorlopend voor kinderen de speciale multimediatour met ridder Jan II van Wassenaer en voor de volwassenen een speciale monumentenwandeling.

December; kerstbomenverkoop

Al jaren traditie: de sfeervolle verkoop van kerstbomen op het landgoed. Zelf gekweekt, dus kakelvers. Ook verkopen wij prachtige Nordmann sparren in diverse hoogtes, gezaagd. Afkomstig uit Duitsland of Denemarken, dit door een tekort aan ‘eigen kweek’. Daarnaast kunt u ook terecht voor prachtige zelfgemaakte kerstkransen, maretak en ander kerstgroen. 

Iedere zondag 13.30u Historische tuinrondleiding

Iedere zondag om 13.30 uur een historische tuinrondleiding, krijg meer informatie over de geschiedenis van de tuinen en het landgoed.

Scroll naar top