Kasteel & Museum

Vanaf donderdag 14 april 2022 zullen de kasteeldeuren van Duivenvoorde weer geopend zijn voor publiek. Dit jaar staat Duivenvoorde in het teken van bloemen, een Bloeiend Duivenvoorde. Duivenvoorde sluit daarmee aan bij het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Duivenvoorde en het Haagse Mauritshuis hebben een bijzondere band: Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, was de grootvader van de negentiende-eeuwse kasteelheer Hendricus Adolphus. Deze bijzondere familieband wordt getoond aan de hand van verschillende unieke stukken uit de collectie.

Voor het eerst wordt de vroegste catalogus van het Mauritshuis getoond, handgeschreven in 1818 door Steengracht zelf. Daarbij zijn vele gravures van de toenmalige schilderijencollectie te zien, brieven, boeken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders en de mooiste jurken, serviezen en behangsels die vol staan met de meest weelderige bloemmotieven. 

Over Kasteel Duivenvoorde

De eerste vermelding van ‘Duvenvoirt’ dateert uit 1226 Toen was het nog een vierkante verdedigingstoren, een zogenaamde donjon. In opdracht van Johan van Wassenaer kreeg het kasteel in 1631 zijn huidige uiterlijk. Duivenvoorde was altijd een zomerverblijf in familiebezit, totdat het in 1960 door de laatste eigenaresse in een stichting werd ondergebracht. Sindsdien zijn het kasteel en het wandelpark te bezoeken, vinden er mooie evenementen plaats en is er op Duivenvoorde van alles te beleven.

Duivenvoorde is rijk aan verhalen. Het kasteel is te bezoeken op eigen gelegenheid (met een audiotour) of reserveer een exclusieve (groeps)rondleiding met een onderwerp of verdiepend thema naar keuze.  Jaarlijks is er een wisselende tentoonstelling in het museum.

Geschiedenis

Bekijk hier de tijdlijn met 800 jaar geschiedenis.

Verhalen van Duivenvoorde

Duivenvoorde is rijk aan verhalen. Lees hier een aantal uitgelichte verhalen.

Bekijk de vertrekken van het Kasteel

Komende activiteiten in het Kasteel

Juli & augustus: Museum op woensdagen extra open!

In de maanden juli en augustus is het museum extra open. Bezoek de tentoonstelling ‘Bloeiend Duivenvoorde’ middels een audiotour of met een rondleiding op woensdagen om 12.30 uur.

Zondag 14 augustus; Snaterse & Witteveen, Botanica – Zeg het met bloemen

Wegens groot succes vorig seizoen heeft Duivenvoorde muziek duo Botanica weer gevraagd om op te treden in onze tuin met het programma ‘Zeg het met bloemen’.

2, 3, 9 en 10 augustus: Museumkaart arrangement

Het kasteel en het park zitten vol bijzondere en bloeiende verhalen. Laat u in het park meevoeren langs de rijtuigen, hoor alles over hoe de tuinbazen de tuin met de meeste precisie onderhielden of droom in het kasteel weg bij de mooiste jurken en het meest bijzondere porselein. Voorafgaand aan de rondleiding wordt u ontvangen met een kop koffie of thee met iets lekkers in de prachtige Marotzaal.

Scroll naar top