Duivenvoorde’s band met de natuur

Verhalen over het groene erfgoed

Duivenvoorde is rijk aan verhalen; waaronder de talloze anekdotes over de hechte band tussen de bewoners en het buiten op Duivenvoorde. Zo ook Arent IX van Wassenaer, sinds 1707 de nieuwe heer van Duivenvoorde, Voorschoten en Veur. Op 11 oktober 1709 nam Arent de pen ter hand om zijn schoonvader Hans Willem Bentinck op de hoogte te stellen van zijn bezoek aan Duivenvoorde. Sinds september van dat jaar was er een grote transformatie gaande in het park en tuin rondom het kasteel. Hij schrijft; Ik heb gebruik gemaakt van deze eerste mooie dag om naar Duivenviorde te gaan. Na weken van regen, storm en oostenwind bood de stralende 11de van oktober de perfecte gelegenheid om het landgoed te verkennen en de voortgang van de nieuwe tuinaanleg te bewonderen. In zijn brief aan zijn schoonvader, deelde Arent de opwinding over de transformatie van Duivenvoorde ‘s park en tuinen.

Het park en de tuinen van Duivenvoorde zijn altijd beschouwd als een spiegel van het huis zelf, en door de eeuwen heen hebben ze vele gedaanteveranderingen ondergaan. De diverse bomen en schilderachtige vergezichten vertellen elk hun eigen verhaal, waarbij ze een onlosmakelijke band vormen met de bewoners door de generaties heen. Sommige van deze majestueuze bomen, zoals de taxus vlakbij het kasteel, dragen al bijna 300 jaar aan geschiedenis met zich mee, getuige van de evolutie van de tuinen van de formele Franse stijl naar de pittoreske Engelse landschapsstijl die we nu kennen.

Deze bomen zijn meer dan alleen levende getuigen; ze vertegenwoordigen het belang van de natuurlijke omgeving voor de bewoners van Duivenvoorde. Op 20 maart jl. vierden we de Nationale Boomfeestdag, waarbij we de aandacht vestigen op de onschatbare waarde van bomen in onze omgeving, anno nu. In het dichtbevolkte gebied tussen Leiden en Den Haag vormt het groene weelderige landschap en het park van Duivenvoorde een waardevolle oase van natuur en rust.

Net zoals de bewoners door de eeuwen heen een band met de bomen hebben opgebouwd, willen we nu deze band openstellen creëren of mogelijk maken voor eenieder die dat wenst. Via ons boomadoptieprogramma bieden wij iedereen die Duivenvoorde een warm hart toedraagt de mogelijkheid om een specifieke boom, zoals bijvoorbeeld een laan-, park- of fruitboom te adopteren. Dit niet alleen om vreugdevolle momenten zoals geboortes en huwelijken te vieren, maar ook om stil te staan bij het leven, verlies en reflectie.

De opbrengsten van het boomadoptieprogramma worden geïnvesteerd in het onderhoud van het groen en de aanplant van nieuwe bomen, zodat we deze weelderige groene oase kunnen behouden voor toekomstige generaties. Zoals eerder beschreven, is Duivenvoorde doordrenkt van verhalen over het buiten op het landgoed, de functies en de waarde van het groen voor de bewoners. Al deze verhalen worden uitgebreid belicht in onze nieuwe tentoonstelling “Buiten op Landgoed Duivenvoorde”, die vanaf 25 april te bezoeken is in het Kasteel.
Voor meer informatie over ons boomadoptieprogramma kunt u terecht op www.kasteelduivenvoorde.nl/boom.

Thomas Groen – Hoofd Development

Scroll naar boven