History

  • Duivenvoorde is a unique and still inhabited castle and estate, with its roots in the 13th century. Once, a large, square defence tower could be found here. The remnants of this tower can still be seen in the facade of the castle and the Voorhuis (front house). In the late Middle Ages, the need for living space grew, so around the tower, which continued to exist until the 17th several wings arose.

    Large renovation in 1631
    In 1631, under the supervision of Johan van Wassenaer (1577-1645) who was the owner then, the castle extensively renovated and rebuilt, giving way to the current ground plan. The walls and roofs of the central building and the north wing originate from that time. The forecourt was still closed by a crenellated wall with a sandstone gate and a wooden pickup bridge.

    Renovation in 1717
    The next renovation took place in 1717. Around that time, people preferred architectural symmetry, which is why they made the south wing look almost identical to the north wing. Within the castle a lot was renovated and modernised as well. The state room of the castle, the Marotzaal, is from this time. The Louis XIV hall, which was unique for the Netherlands, was presumably designed by court architect Daniel Marot (1661-1752). In the panelling, life-size portraits were made of the successive Van Wassenaer generations who owned the castle..

    Later renovations
    The subsequent renovations in and around the castle date back to the 19th A terrace with two bridges was built in front of the castle, ceilings were changed, new panelling was applied and the Marotzaal was painted white with gold.

    The restoration in 1958-1963
    During the last restoration of the castle by architect Elias A. Canneman (1905-1987), Duivenvoorde was returned to the state of 1631 and 1717 - where possible and acceptable. The guiding principle was a pure, technical restoration, without any additions or embellishments. The 19th-century neo-gothic portal, the terrace in front of the house, and some 18th-century elements were retained, but other than that, the building was restored to 'the way it was'.

    Share this page