Symposium: Johan de Witt, Oranje-Nassau en Stuart

Zaterdag 23 september, Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten

In het Eerste Stadhouderloze Tijdperk kenmerkten de relaties tussen raadpensionaris Johan de Witt, de (Oranje-)Nassaus en de Stuarts zich vaak door spanningen en moeilijkheden. Ondanks deze uitdagingen bleven de betrokken partijen contact onderhouden vanwege hun onderlinge afhankelijkheid. Dit symposium, georganiseerd door de Vrienden van De Witt en Kasteel Duivenvoorde, werpt een andere blik op dit onderwerp, want het is volledig gewijd aan de relatie tussen Johan de Witt en twee prominente vrouwelijke vertegenwoordigers uit deze dynastieën: Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696), de echtgenote/weduwe van de Friese stadhouder Willem-Frederik van Nassau-Dietz, en Elizabeth Stuart (1596-1662), de echtgenote/weduwe van Frederik van de Palts en zuster van de Engelse koning Karel Stuart I.

Het symposium vindt plaats op Kasteel Duivenvoorde, waar dan tevens de laatste week van de toepasselijke tentoonstelling Franje en Oranje aanvangt.

Sprekers:

  • Simone Nieuwenbroek is historicus en conservator op Kasteel Duivenvoorde, waar zij de huidige tentoonstelling Franje en Oranje samenstelde.
  • Sunny Jansen is historicus en tentoonstellingsmaker. Zij is auteur van o.a. Albertine Agnes en het Rampjaar 1672. De vrouw die Friesland redde (2023).
  • Nadine Akkerman is hoogleraar vroegmoderne literatuur en cultuur aan de Universiteit van Leiden. Zij is auteur van o.a. Elizabeth Stuart Queen of Hearts (2021)  en editeur van de briefwisseling van Elizabeth Stuart.

Programma

14.00-14.30 uur: Inloop met koffie en thee
14.30-14.50 uur: Simone Nieuwenbroek, conservator Duivenvoorde: Welkom en toelichting op de tentoonstelling Franje en Oranje
14.50-15.00 uur: Christian Melsen, voorzitter Vrienden van De Witt: Welkomstwoord
15.00-15.30 uur: Sunny Jansen, ‘Doorluchtige Hoochgebooren Princesse. De relatie tussen
Albertine Agnes van Oranje-Nassau en Johan de Witt’
15.30-16.00 uur: koffie en theepauze
16.00-16.30 uur: Nadine Akkerman: ‘Een wederzijds respect. Elizabeth Stuart en Johan de Witt’
16.30-18.00 uur: Borrel met gelegenheid de tentoonstelling Franje en Oranje te bekijken

Winkelwagen
Scroll naar boven