Vacature: gids voor volwassenen en kinderen

 • Gids voor volwassenen en kinderen
  De gidsen van Duivenvoorde (vrijwilligers) begeleiden bezoekers van alle leeftijden. Aan de hand van diverse kasteelkamers, voorwerpen, verhalen en werkvormen ervaren volwassenen en kinderen de bijzondere geschiedenis van dit huis en haar bewoners.

  Rondleiden is een uitdagende bezigheid. Het is een kunst om in een paar minuten een groep in te schatten op niveau en interesse en om vervolgens met enthousiasme en kennis van zaken in een uur een boeiend verhaal te vertellen.  Voor verschillende leeftijdsgroepen en groepssamenstelling zijn rondleidingen ontwikkeld. Zo vinden er dagelijks instaprondleidingen (voor volwassenen) plaats, verzorgen de gidsen ook speciale rondleidingen tijdens (feestelijke) diners op het kasteel en zijn er meerdere educatieve programma’s gericht op families en kinderen. De gids voldoet aan het volgende profiel:

  - Is nieuwsgierig naar Kasteel Duivenvoorde, heeft affiniteit met geschiedenis en cultureel erfgoed en is bereid daar meer over te leren;
  - Heeft ervaring met en haalt plezier uit het rondleiden en het spreken voor groepen;
  - Is bereid deel te nemen aan de interne opleiding voor gidsen;
  - Is flexibel ingesteld: kan afstemmen op de interesses van bezoekers, schakelen tussen de behoeften van verschillende leeftijden/generaties en omgaan met verschillende groepsgrootten (van 3 tot 15 personen);
  - Beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden en kan zo bijdragen aan een positieve groepsdynamiek;
  - Schept er plezier in het visitekaartje van Kasteel Duivenvoorde te zijn en te werken in een hecht team van vrijwilligers en medewerkers;
  - Is bij voorkeur woonachtig te Voorschoten of in de directe omgeving
  - Het spreken van één of meerdere vreemde talen is een pré

  Over Duivenvoorde
  Duivenvoorde is een ensemble van landgoed, kasteel en park met wortels die teruggaan tot in de vroege 13de eeuw. Gelegen tussen de duinen in het westen en het polderlandschap in het oosten, is het gebied cultuurhistorisch en ecologisch van groot belang voor de Randstad. Doel van Stichting Duivenvoorde is het behoud van het kasteel met inboedel en landgoed Duivenvoorde te Voorschoten als levend cultuur- en natuurmonument.  Openstelling voor het publiek speelt hierin een centrale rol. 

  Duivenvoorde draait op een kleine vaste staf, enkele freelancers en een groep van ca. 125 vrijwilligers. Zonder de inzet van vrijwilligers is het voor de Stichting Duivenvoorde niet mogelijk om landgoed en kasteel als cultuur- en natuurmonument te behouden, te versterken en voor het publiek open te stellen. Rondleidingen, open dagen, culturele en zakelijke verhuur, parkonderhoud en nieuwe plannen komen alleen tot stand met de inzet van goed gekwalificeerde vrijwilligers, jong en oud, zowel voor als achter de schermen.

  Inzet
  Wij vragen van de familie- en kindergidsen een minimale inzet van 1 dagdeel per week (dinsdag t/m zondag) tijdens het museumseizoen (april-oktober) en een aantal dagen per jaar beschikbaar te zijn tijdens open dagen (Museumweekend, Kastelendag, Open Monumenten Dag, etc..). Bovendien geldt, na 3 maanden proeftijd, een verbintenis van minimaal 2 jaar.

  Kasteel Duivenvoorde heeft een vrijwilligersbeleid. Vrijwilligers krijgen een vrijwilligerscontract en een vrijwilligersvergoeding (€ 200 per jaar op basis van minimaal 20 dagdelen per jaar).

  U krijgt hier veel voor terug: een enthousiaste en betrokken groep collega’s waarmee het op het kasteel fijn werken is en die u treft bij trainingen, lezingen en de vele bijzondere gebeurtenissen. 


  Contact

  Bent u geïnteresseerd? Stuur dan een motivatie en c.v. naar officemanager Merel IJsbrandy, activiteiten@kasteelduivenvoorde.nl. Ook kunt u bij haar terecht voor nadere inhoudelijke informatie over de functie.

  Terug naar vacatures

  Deel deze pagina