Bouw Bezoekerspaviljoen gaat door!

vrijdag 27 januari 2017
  • Wat met het schaatsen in Nederland nog niet wil lukken, gebeurt wel op landgoed Duivenvoorde: It Giet Oan! De bouw van het bezoekerspaviljoen start in februari en zal zes maanden in beslag nemen. De opening staat gepland voor september, zodat het publiek nog volop kan genieten van een mooie nazomer op het landgoed. Voor Duivenvoorde gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling. Een cruciale stap naar een open en behouden Duivenvoorde. Een mooie ouverture voor de viering van het 800-jarig bestaan in 2026!

    Gastvrije ontvangst op Duivenvoorde
    Het begon in 2007 met een Masterplan voor het herstel van het Engelse landschapspark van Duivenvoorde, opgesteld door landschapsarchitect Michael van Gessel. Doel hiervan was het herstel van de vitaliteit van de 19de-eeuwse tuinaanleg van J.D. Zocher jr. en het vergroten van de aantrekkelijkheid voor het publiek. Meer wandelpaden, nieuwe wandelbruggen, meer zitbankjes zorgen sinds de opening van het herstelde park in september 2015 voor een gastvrije ontvangst op Duivenvoorde.

    Paviljoen voor publieksontvangst
    Sindsdien is ook de Leidse tuin, met zijn mooie boomgaard en bloemen- en kruidentuin, toegankelijk geworden voor het publiek. Wat nog ontbrak was een paviljoen voor publieksontvangst: van museumbezoeker tot wandelaar en recreant. Het beeldkwaliteitsplan, vastgelegd in het bestemmingsplan, gaf het gebouw de typologie ‘robuuste schuur’ mee. Architectenbureau 70F architecture maakte vervolgens een prachtig ontwerp met als achterliggend concept een gebouw dat meebeweegt met de tijden van de dag en de seizoenen.

    In het paviljoen worden de functies kassa & publieksontvangst, landgoed- & museumwinkel en kwaliteitshoreca ondergebracht. Vanuit hier zal het publiek het park en het authentieke kasteel kunnen bezoeken en beleven. De begane grond van het kasteel, met het karakteristieke Voorhuis en de monumentale Pronk- en Eetzaal, zal hierdoor logistiek worden ontlast. De bezoeker treedt bij binnenkomst voortaan gelijk het rijke adellijke woonverleden binnen.

    Financiering
    De realisatie van de bouw is alleen mogelijk dankzij de ruimhartige steun van de Provincie Zuid-Holland, Bouwfonds Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds, Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen Voorschoten en Voorschotense ondernemers (via crowdfunding en schenking). Stichting Duivenvoorde voelt zich hierdoor zeer gesteund in haar streven naar een Open Duivenvoorde, dat een voorwaarde is voor het toekomstig behoud van dit unieke ensemble in de drukbevolkte Randstad. 

    Er komt een digitale nieuwsbrief over de voortgang van de bouw van het bezoekerspaviljoen. Geïnteresseerden kunnen zich hier (rechts op de pagina) inschrijven. 

    Afbeeldingen

    Beeldmateriaal is hier (rechts op de pagina) te downloaden.

    Deel deze pagina