Bezoekerspaviljoen Duivenvoorde

 • Waarom een bezoekerspaviljoen?
  Stichting Duivenvoorde ontwikkelt in de Leidse tuin, nabij het monumentale kasteel (1226), de karakteristieke jachtopzienerswoning (1879) en de vernieuwde parkeerplaats, een aantrekkelijk bezoekerspaviljoen. Het paviljoen vervult een sleutelrol in de ambitie van Duivenvoorde om een geliefde pleisterplaats te worden in het steeds verder opbloeiende toeristisch-recreatieve netwerk van Zuid-Holland. Meer bekendheid van Duivenvoorde draagt bij aan het economisch en maatschappelijk draagvlak voor het behoud van dit unieke cultuurhistorische ensemble.

  Het paviljoen heeft  diverse functies: publieksontvangst (kaartverkoop, informatie), landgoed- en museumwinkel en horecavoorziening. De doelgroep van het paviljoen is veelzijdig: van museumbezoeker, wandelaar tot passant. Het bezoekerspaviljoen met buitenterras zal komen in de Leidse tuin. De Leidse tuin is een ommuurde en luwe tuin met boomgaard, bloemen- en kruidentuin, waar het jaarrond heerlijk verpozen is. Een plek om alle seizoenen van het jaar te beleven.

  Ontwerp
  Het beeldkwaliteitsplan voor het paviljoen, van de hand landschapsarchitect Michael van Gessel, is vastgesteld in het bestemmingsplan Buitenplaats Duivenvoorde uit 2011. Het  gaat uit van een robuust gebouw met de typologie van een schuur. HLDesign heeft destijds een schetsontwerp gemaakt, en op basis daarvan heeft architectenbureau 70F architecture inmiddels een definitief ontwerp aangeleverd.

  Horeca
  Voor de dagexploitatie van de horeca op deze bijzondere locatie wordt een passend en kwalitatief horecaconcept ontwikkeld. De horecaondernemer zal ambassadeur en gastheer/vrouw van het landgoed zijn in alles wat hij/zij aanbiedt en organiseert. Iemand die in nauwe samenwerking met Stichting Duivenvoorde de ‘spirit of the place’ van deze eeuwenoude buitenplaats koestert en voor deze tijd beleefbaar maakt.

  Financiering
  De realisatie van de bouw is alleen mogelijk dankzij de ruimhartige steun van de Provincie Zuid-Holland, Bouwfonds Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds, 't Nut Voorschoten, Ondernemersvereniging De Vierkante Tafel (schenking) en Ondernemersvereniging Voorschoten (via crowdfunding en schenking). Stichting Duivenvoorde voelt zich hierdoor zeer gesteund in haar streven naar een Open Duivenvoorde, dat een voorwaarde is voor het toekomstig behoud van dit unieke ensemble in de drukbevolkte Randstad.

       

   

  Update april 2017

  Naam bezoekerspaviljoen bekend & het contract is ondertekend
  Op 11 april jl. vond de ondertekening van het huurcontract tussen directeur Annette de Vries van Stichting Duivenvoorde en eigenaren Raymond Talsma en Leon Harinck van Hof van Duivenvoorde BV plaats. Talsma en Harinck zijn goede bekenden van Duivenvoorde, omdat zij onder de naam House of Lords ook cateraar zijn op het kasteel.

  Hof van Duivenvoorde, zoals het bezoekerspaviljoen gaat heten, gaat in september open. Het restaurant zal voor het publiek geopend zijn van dinsdag t/m zondag van 10-17.30 uur.​ De kassa- en ontvangstfunctie van het kasteel en een museum- en landgoedwinkel zijn ook vanaf september in de Hof van Duivenvoorde te vinden.

  Update januari 2017

  It Giet Oan!
  Wat met het schaatsen nog niet wil lukken, gebeurt wel op landgoed Duivenvoorde: It Giet Oan! De bouw van het bezoekerspaviljoen start in februari en zal zes maanden in beslag nemen. De opening staat gepland voor september, zodat het publiek nog volop kan genieten van een mooie nazomer op het landgoed. Voor Duivenvoorde gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling! 

  Update november 2016

  Aanbesteding gestart
  De aanbesteding voor de bouw van het Bezoekerspaviljoen Duivenvoorde is gestart! Het prachtige ontwerp van 70F architecture zal naar verwachting voor de zomer 2017 in de Leidse tuin worden gerealiseerd. Het is een gebouw dat als het ware meebeweegt met de dag en zich ’s avonds weer sluit. In alles zal het paviljoen kwaliteit uitstralen. De gevel bestaat uit fraai vergrijzend NobelWood. Het interieur en terras zullen gastvrijheid en warmte uitstralen.

  Update juli 2016

  Waar staan we nu?
  Achter de schermen is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de stappen die nodig zijn voor de realisatie van het Bezoekerspaviljoen Duivenvoorde in de Leidse tuin. Er ligt inmiddels een prachtig definitief ontwerp van het gebouw door architectenbureau 70F architecture en de aanvraag tot de omgevingsvergunning is ingediend. Er is een kandidaat-ondernemer waarmee gesprekken lopen. In de loop van de zomer start de aanbesteding van de bouw van het paviljoen. De financiering is goeddeels rond, dankzij aan Provincie Zuid-Holland, Bouwfonds Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds, Nut Voorschoten, Voorschotense ondernemers en Stichting Duivenvoorde. Het licht gaat echter pas definitief op groen als de vergunning binnen is, het contract met de ondernemer is gesloten en de aanbesteding succesvol is afgerond. De planning is dat het paviljoen in 2017 open zal gaan.

   

  Deel deze pagina

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom het bezoekerspaviljoen? Schrijf u dan hieronder in. Uw e-mailadres zal niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Inschrijven nieuwsbrief

Verplicht veld*

 

Brochure bezoekerspaviljoen

Download hier de brochure voor meer informatie over de plannen voor het bezoekerspaviljoen op Duivenvoorde.