Duivenvoorde ontvangt genereuze steun van het Kickstart Cultuurfonds

donderdag 12 november 2020
 • Kasteel Duivenvoorde heeft van het Kickstart Cultuurfonds een genereuze steun ontvangen die het mogelijk maakt de routing in het kasteel aan te passen aan de 1,5 criteria en de introductie van audiotours. De komende maanden worden gebruikt om de noodzakelijke aanpassingen te doen op het gebied van logistiek, beveiliging en behoud van de collectie. Een flinke klus!  

  Voor Corona was het kasteel, vanwege het unieke karakter van bewoning en het kwetsbare historische interieur, alleen toegankelijk onder leiding van een deskundige gids. Vanaf 1 juni moest het aantal bezoekers per rondleiding flink worden teruggebracht en konden er slechts vijf personen per keer deelnemen. Verschillende kasteelvertrekken waren door hun te kleine oppervlakte niet meer te bezoeken. Dit vroeg om aanpassingen die het weer mogelijk zouden maken bezoekers optimaal te laten genieten van de geschiedenis en de prachtige collectie van Duivenvoorde. 

  Het Kickstart Cultuurfonds en de unieke Duivenvoordesfeer
  Daarnaast is de sfeer op Duivenvoorde uniek. Wie door de vertrekken struint krijgt het gevoel alsof de bewoners net even weg zijn. Op tafel liggen de pijpen in de asbak, zijn de bedden opgemaakt en zijn de tafels gedekt. Toen de laatste eigenaresse van het kasteel, Ludolphine Henriette baronesse Schimmelpenninck van der Oye (1891-1965), het kasteel en de familiecollectie overdroeg aan de Stichting Duivenvoorde sprak zij de wens uit dat dit zo zou blijven. In deze lijn en gedachte wil de Stichting vandaag de dag, naast de rondleidingen, een vrije doorgang aanbieden waarbij bezoekers zich zelfstandig, of met gebruik van een audiotour, kunnen onderdompelen in de familiegeschiedenis en de unieke sfeer van het kasteel.    

  Deze combinatie vraagt om aanpassingen op het gebied van logistiek, beveiliging en behoud van de collectie. Het begin is er. Achter de schermen gebeurt al van alles: de muren worden geschilderd, de schilderijen worden voorzien van nieuwe ophangsystemen en ten behoeve van de logistiek worden meubels en andere collectieonderdelen verplaatst. 

  De komende maanden wordt er druk verder gewerkt, richting de opening van het museumseizoen in maart. Houd onze website en social media in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. Hieronder alvast een voorproefje! 

   

  Deel deze pagina