Een kamer vol porselein

zondag 23 augustus 2020
 • Een van de grootste en meest bijzondere deelcollecties uit de collectie Duivenvoorde is het porselein. Een deel van deze collectie wordt, verspreid door het kasteel, nu al aan de bezoeker getoond. Dankzij de gezamenlijke actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation 'De kracht van de vaste collectie' kan Duivenvoorde drie nooit eerder getoonde serviezen aan het publiek laten zien. 

  In de bijna achthonderd jaar dat het kasteel werd bewoond, hebben nagenoeg alle bewoners porselein verzameld uit alle windstreken. De familiecollectie bleef gedurende de eeuwen grotendeels intact en zo ontstond een buitengewoon ensemble. Bij elkaar geeft deze verzameling een inkijk in de unieke bewoners- en verzamelgeschiedenis van Duivenvoorde.

  Zo bracht jonkheer Hendricus Adolphus Steengracht (1836-1912) in de tweede helft van de negentiende eeuw een grote hoeveelheid Chinees Yixing en Japans Imari porselein op het kasteel en kwam via Elize baronesse Schimmelpenninck van der Oye - Van Heemstra (1867-1901) aan het begin van de twintigste eeuw het bijzondere Loosdrechtse Bietenrood servies van de firma MOL in de collectie.

  Op dit moment zijn deze stukken al te zien in de Porseleinkamer van het kasteel. Maar er is zoveel meer. Naast het vele sierporselein werden door de familie ook verschillende serviezen voor eigen gebruik aangeschaft. Dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation kunnen na de zomer drie van deze bijzondere serviezen tentoon worden gesteld. 

  Een bijzonder huwelijksgeschenk
  Een van de serviezen met een bijzonder verhaal is het groene theeservies. In 1839 bestelde jonkheer Nicolaas Johan Steengracht (1806-1866) een theeservies bij de Franse firma Rihouet. In de kasboeken in het familiearchief wordt een bedrag vermeld van 186 gulden en 50 cent, een aanzienlijk bedrag. Het idyllische servies, gedecoreerd met bloemmotieven, was een huwelijksgeschenk voor zijn echtgenote Henriette (1807-1849).

  Het servies was voor een lange tijd niet terug te vinden, tot het twee jaar geleden toch opdook op de kasteelzolders. Vanaf dit najaar zal het servies een plek krijgen in de porseleinkamer van Duivenvoorde.  

  Nu alvast een voorproefje van de unieke verzameling keramiek? Deze collectie is hier te bewonderen!   

  Deel deze pagina