Ook op een dicht Duivenvoorde gaat het werk door

maandag 20 april 2020
 • Hoewel Duivenvoorde op dit moment voor bezoekers gesloten is, gaat het werk op het kasteel door. Deze week kwam het portret van Emmerentia Bisschop weer thuis op Duivenvoorde. Onder andere voorzien van een nieuwe laag vernis ziet de charmante zestiende-eeuwse voorouder van Duivenvoorde er weer zo uit als nieuw.

     
  Voor het retoucheren & na de restauratie

  Schilderijenrestaurator Pauline Marchand nam het portret de afgelopen maanden onder handen. En dat was hard nodig. Het schilderij had bladderende verf, oude en vergeelde vernis en meerdere overschilderingen. Om erger te voorkomen werd het zestiende-eeuwse schilderij door Marchand geconserveerd. De oude vernis werd verwijderd, de losse verf vastgezet en de overschilderingen die in de loop der eeuwen door eerdere restauratoren werden gedaan, afgenomen en geretoucheerd. En het resultaat mag er zijn!


  Tijdens de vernisafname

  De ruim tweehonderd portretten uit de collectie vertellen het verhaal van Duivenvoorde als familiehuis. De meeste van deze schilderijen verbeelden de eigenaren van Duivenvoorde of hun familie. Zo ook het portret van Emmerentia Bisschop (ca. 1530/35-?), een van de zestiende-eeuwse Dordtse voorouders van de kasteeleigenaren.

  Het portret kent, zeker in de laatste honderdvijftig jaar, een bewogen geschiedenis. Kasteelheer en verzamelaar Hendricus Adolphus Steengracht (1836-1912) vond dat het portret van zijn Dordtse voorouder in Dordrecht thuishoorde en schonk het aan het einde van de negentiende eeuw aan de kunstverzamelaar Simon van Gijn (1836-1922). W.A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye (1891-1957), de laatste eigenaar van Duivenvoorde, dacht daar anders over en haalde het in 1918 terug. Van Gijn schreef in een brief aan de baron dat “weder haar rechtmatig toekomende plaats kan hernemen” op het kasteel. 

  Net als toen zal Emmerentia ook de komende jaren weer in al haar glorie te bewonderen zijn op Duivenvoorde.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina