Nieuwe junior conservator voor Duivenvoorde

dinsdag 21 april 2020
 • Goed nieuws: dankzij het Mondriaan Fonds, de beurs Erfgoedtalent, kan Simone Nieuwenbroek voor twee jaar binnen Duivenvoorde aan de slag als junior conservator. Dit werd onlangs bekend gemaakt door het Mondriaan Fonds. In de komende twee jaar zal zij uitgebreid onderzoek doen naar en zorgen voor de borging van de unieke achthonderd jaar familiegeschiedenis die het kasteel rijk is. Simone stelt zich graag aan u voor!

  Simone: "Mijn naam is Simone Nieuwenbroek, ik ben historicus en sinds 2016 actief als gids op Duivenvoorde. Ook heb ik samen met een aantal andere vrijwilligers gewerkt aan de tentoonstelling ‘Macht en onmacht’ vorig jaar en ‘Liefdevol verzameld’ – de tentoonstelling die dit jaar van start zou gaan maar helaas is uitgesteld. Voor de publicatie Duivenvoorde in vogelvlucht heb ik nieuw onderzoek kunnen doen en redactiewerk verzorgd."

  "Mijn onderzoek zal zich de komende twee jaar richten op het borgen van de kennis die op dit moment in de hoofden van de vrijwilligers ligt. Het is ook een uitgelezen moment om de verhalen en herinneringen van de familie over de tijd dat Duivenvoorde nog een bewoonde buitenplaats was vast te leggen. Daarbij zal ik nieuw onderzoek gaan doen naar herkomst van delen van de collectie en de verzamelmotieven van de bewoners. Ik zal dit doen ook bij collega-instellingen met vergelijkbare collecties – zoals de buitenplaatsen Amerongen en Middachten – waarmee ik ook de samenwerking op wetenschappelijk gebied hoop te versterken."

  "Mijn favoriete collectiestuk uit de Duivenvoordecollectie is het portret van Ludolphine Henriette Schimmelpenninck van der Oye (1891-1965), de laatste eigenaar van Duivenvoorde. De freule had een onbegrensde liefde voor het kasteel. Enkele jaren voor haar overlijden droeg zij het landgoed en het kasteel met de familiecollectie over aan de door haar opgerichte Stichting Duivenvoorde. Statutair werd vastgelegd dat de Stichting goede zorg zou dragen voor kasteel, collectie en landgoed."

  "Met dit in gedachten kijk ik ernaar uit om vanaf komend najaar nog intensiever samen te werken met de vrijwilligers, de familie en de prachtige collectie van Duivenvoorde!"

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina