18de-eeuwse penduleklok op de behandeltafel

dinsdag 3 december 2019
 • Een instabiele constructie, loslatend fineer, een niet meer functionerend uurwerk, slijtage, roest en vuil – er zijn weinig kwalen te bedenken waaraan de 18de-eeuwse penduleklok van Kasteel Duivenvoorde niet leed. Dankzij een bijdrage van het BankGiro Loterij Restauratiefonds van de Vereniging Rembrandt kan specialistische hulp worden geboden.

    
  Foto's: Vereniging Rembrandt

  Eind maart deed Antoinette van Dorssen, directeur van Kasteel Duivenvoorde, een aanvraag voor een bijdrage voor de restauratie van de penduleklok. Het uurwerk van de klok is gemaakt door de Parijse horloger Jean-André Furet, werkzaam in de eerste helft van de 18de eeuw. De kast, waarvan de maker niet bekend is, is uitgevoerd in de zogenaamde Boulle-techniek, genoemd naar meubelmaker André-Charles Boulle (1642-1732). Deze dankt zijn faam aan zijn meubelen met geraffineerd inlegwerk (marqueterie) in hout, metaal, schildpad en ivoor, zoals de huwelijkskoffers die het Rijksmuseum in 2009 met steun van de Vereniging Rembrandt kocht. 

  ‘Deze klok is van een zeer hoge kwaliteit en een voorbeeld van het vakmanschap in Parijs gedurende de 18de eeuw,’ zegt Antoinette van Dorssen. ‘Zij bevindt zich, buiten haar huidige conditie om, nog volledig in haar oorspronkelijke stijl en staat. Het is een van de topstukken in kasteel Duivenvoorde. De klok maakt deel uit van een verzameling die al eeuwenlang binnen dezelfde familie op dezelfde plaats bij elkaar is. Dit ensemble is bijeengebracht door de oorspronkelijke bewoners van het kasteel en heeft daarmee een unieke waarde binnen het openbaar kunstbezit.’

  Het hele artikel uit het Bulletin van de Vereniging Rembrandt is HIER te lezen.

   

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina