Restaurator Marchand over schilderijencollectie Duivenvoorde

vrijdag 30 augustus 2019
 • Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten beschikt over een bijzondere collectie schilderijen, opgebouwd in de loop der eeuwen door de voormalig kasteelbewoners. Vanwege de ouderdom van de werken, die in enkele gevallen bijna 500 jaar oud zijn, is conservering belangrijk. Voor een meerjarig project preventieve conservering is schilderijenrestaurator Pauline Marchand aangesteld. “Om verder verval te vertragen, is het belangrijk om in te grijpen.”

  De schilderijencollectie van Duivenvoorde kent een rijke geschiedenis. “Bijzonder is dat het een ensemble vormt”, vertelt Pauline enthousiast over de collectie die door de oud-kasteelbewoners zorgvuldig is opgebouwd. Via vererving bleven de werken eeuwenlang binnen de families Wassenaer (13de tot 18de eeuw), Steengracht (19de eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20ste eeuw). “Niet alleen de topstukken, maar alle werken binnen deze collectie zijn, vanwege hun relatie met Duivenvoorde, belangrijk. Ze hebben een ensemblewaarde.” Voor het behoud van deze werken is conservering essentieel.

  Preventieve en actieve conservering
  “Binnen het conserveringsproject op Duivenvoorde staat een preventieve conservering centraal, om verder verval te vertragen”, legt Pauline uit. Met een projectteam zijn onder haar leiding de schilderijen in het kasteel individueel onderzocht, opgemeten, gefotografeerd, beschreven in een conditierapport en voorzien van een verbeterd ophangsysteem."

  "Sommige, bepaalde ‘kritieke’ schilderijen worden vervolgens ook actief geconserveerd”, gaat Pauline verder. “Die werken worden behandeld om de juiste toestand zo veel mogelijk te handhaven. Dan kun je denken aan vuil verwijderen, nicotineaanslag wegnemen of bladderende verf vastzetten. Onherstelbare schade voorkomen is het uitgangspunt.”

  Lezing door Pauline
  Wie nieuwsgierig is naar Pauline’s vakgebied kan zijn hart ophalen: Pauline geeft op donderdag 19 september een lezing op Duivenvoorde. “Ik vertel wat er allemaal komt kijken bij conservering en restauratie. Mensen denken vaak dat ik als schilderijenrestaurator alleen maar in mijn atelier zit te ‘pielen’ achter een ezel”, vertelt ze lachend. “Dat is echter maar een deel van de tijd. Het vak behelst veel meer: van conditierapporten opstellen en transporten begeleiden, tot projecten zoals op Kasteel Duivenvoorde."

  "Tijdens de lezing ga ik natuurlijk ook in op mijn werkzaamheden voor Duivenvoorde. Het wordt een boeiend verhaal met ruimte voor interactie”, zegt Pauline tot slot. “Geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid alles te vragen wat ze altijd al hadden willen weten.”

  Bestel hier tickets voor Pauline's lezing.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina