Het gewelddadige leven van Jan II van Wassenaer

vrijdag 26 juli 2019
 • Jan II van Wassenaer (1483-1523), familie van de Wassenaers die op kasteel Duivenvoorde woonden, zat twee jaar opgesloten in een grote kooi. Deze kooi was opgehangen in een van de torens van het Dikke Tinne Kasteel in het Gelderse Hattem.


  De kooi van Wassenaer, naar een prent in het Voerman Museum in Hattem

  In de kooi stonden een bed, een stoel en een poepemmer. Je kon er net in staan. De kooi werd tweemaal per dag neergehaald om Jan van eten en drinken te voorzien.

  Jan van Wassenaer was een belangrijke krijgsheer in zijn tijd. Hij was burggraaf van Leiden en Ridder in de Orde van Het Gulden Vlies. In kasteel Duivenvoorde hangt een groot portret van Jan van Wassenaer. Bij zijn portret hangt ook een foto van de op waren grootte nagebouwde kooi. Na 1509 kreeg hij de bijnaam 'Jan met de Kaak' na het beleg van Padua.

  Wilt u weten hoe Jan aan zijn bijnaam 'Jan met de Kaak' kwam en waarom hij twee jaar in een kooi hoog in het kasteel van Hattem doorbracht? Onze gidsen vertellen u graag over zijn belevenissen tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Macht en Onmacht

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina