Het akelige einde van Jan Gerrit van Wassenaer

vrijdag 12 juli 2019
 • Jan Gerrit van Wassenaer (1672-1723) was een jongere broer van Arent IX van Wassenaer, die in 1707 eigenaar werd van landgoed Duivenvoorde. Jan Gerrit was in dienst van de Admiraliteit van Amsterdam en hij bereikte de rang van luitenant-admiraal. Hij werd echter niet oud en zou op een nare manier om het leven komen ...

  Jan Gerrit van Wassenaer was een echte Bourgondiër die hield van zeer uitgebreide maaltijden, zoals destijds vaak in de kringen van de elite gebruikelijk was. Tijdens zijn laatste maaltijd stonden onder andere kalfssoep, gekookt schapenvlees, zwezerik, flinke porties eend, gebraden leeuweriken en appelcompote op het menu. Dat alles werd begeleid door Moezelwijn.

  De gevolgen van deze laatste maaltijd werden Jan Gerrit fataal. De destijds wereldberoemde arts Herman Boerhave uit Leiden deed nog een poging het leven van Jan Gerrit te redden, maar dat mocht niet baten. Boerhave heeft de doodsoorzaak van Jan Gerrit van Wassenaer beschreven als ‘het syndroom van Boerhave’ en dit is nog steeds bekend in de medische literatuur.

  Wilt u meer te weten komen over het syndroom van Boerhave? Dan vertellen onze gidsen u daar graag over tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Macht en Onmacht. De aanwezigheid van een sterke maag is wel een vereiste.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina