‘Ik wil graag een duurzame toekomst voor Duivenvoorde’

woensdag 6 februari 2019 - Nieuwe bestuursvoorzitter Arent van Wassenaer kijkt vooruit
 • Sinds begin dit jaar heeft de Stichting Duivenvoorde een nieuwe voorzitter: Arent van Wassenaer. Hij neemt het stokje over van Adrienne Vriesendorp-Dutilh, die acht jaar lang voorzitter van de stichting was. Arent: “Duivenvoorde is een bijzondere plek: een prachtig huis met een rijke historie, een parel in het groen. Daar moeten we met respect mee omgaan.”

  Arent van Wassenaer tijdens de nieuwjaarsreceptie op Duivenvoorde, met links directeur Antoinette van Dorssen en rechts oud-voorzitter Adrienne Vriesendorp-Dutilh

  Persoonlijke band met Duivenvoorde
  “Mijn verre voorouders hebben Kasteel Duivenvoorde gebouwd in 1226 en zijn er gebleven tot 1771”, vertelt de nieuwe voorzitter enthousiast over zijn relatie met Duivenvoorde. “De Marotzaal hangt vol met portretten van mensen met dezelfde naam als ik: Arent van Wassenaer. Ook heb ik negen jaar als bestuurslid in het bestuur van de Stichting Duivenvoorde gezeten. En daarnaast heb ik ook een persoonlijke band met Duivenvoorde, ik ben er in 2017 namelijk getrouwd!”

  Duivenvoorde 800 jaar
  “Dat ik nu deze rol als voorzitter mag vervullen daar ben ik, ook gezien mijn familiegeschiedenis, heel trots op”, gaat Arent verder. “In 2026 bestaat Duivenvoorde 800 jaar, ik zou Duivenvoorde dan heel graag ook weer klaar willen hebben voor de komende 800 jaar. Beheer en behoud van Duivenvoorde op duurzame wijze, dat zou ik graag zien.”

  Duurzame toekomst
  Binnen Arents nieuwe bestuursfunctie komt zijn jarenlange ervaring als advocaat en adviseur in bouwprojecten hem goed van pas. “Met mijn eigen bedrijf, The Faithful Goose, adviseer ik in het opzetten van projecten; vooral projecten met een positieve impact op de 17 door de VN vastgestelde Sustainable Development Goals. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen probeer ik ook door te voeren op Duivenvoorde. Ik wil graag een duurzame toekomst voor Duivenvoorde, waarbij er genoeg geld binnenkomt om het kasteel en landgoed open te houden voor het publiek, met respect voor het authentieke karakter van de plek.”

  Een leuke anekdote: de naam van Arents bedrijf, The Faithful Goose, is een verbastering van de wapenspreuk van zijn voorouders de Van Wassenaers: Mit Gansch Trouwe.

  Behoud van het goede
  Gaan bezoekers eigenlijk iets van merken aan veranderingen op Duivenvoorde? “Het gaat niet om enorme vernieuwingen, maar het is vooral het behoud van het goede en vooruitkijken naar de toekomst”, legt Arent uit. “De nadruk zal wat meer komen te liggen op wat er buiten het kasteel gebeurt, zoals in relatie tot de Hof van Duivenvoorde, inspirerende activiteiten, duurzame landbouw, nieuwe samenwerkingen. En bezoekers meer betrekken hierbij.”  

  Parel in het groen
  “Ik vind het heel bijzonder dat ik deze taak als voorzitter op me mag gaan nemen”, sluit Arent af. “Iedereen die ik over Duivenvoorde spreek is alleen maar blij dat het bestaat, zo’n bijzondere plek. Het is een prachtig huis met een rijke historie, een unieke plek in de Randstad, een parel in het groen. Ook met de intimiteit die het heeft, en met ontzettend betrokken medewerkers en vrijwilligers. Dat zo’n bijzondere plek er is, waar iedereen een eigen en persoonlijke band mee kan opbouwen, dat vind ik ongelofelijk.”

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina