Historische muur Leidse tuin hersteld

vrijdag 25 januari 2019
 • De restauratie van de historische muur van de Leidse tuin op landgoed Duivenvoorde is afgerond. De muur uit het einde van de 19de eeuw was erg in verval en werd in 2016 daarom verkozen tot project van het Restauratiefonds Duivenvoorde. Inmiddels is de muur volledig hersteld.

  Waarom restauratie hard nodig was
  De historische muur van de Leidse tuin bevond zich in slechte staat. Op sommige plekken werd de muur gestut om instorten te voorkomen. Ook waren op meerdere plekken de afdekkende dakpannen verdwenen, waardoor regenwater de muur binnendrong. Restauratie was dus hard nodig. Omdat de restauratie een kostbare aangelegenheid was, zette het Restauratiefonds Duivenvoorde een publieksactie op.

  Leifruit uit de kasteeltuin
  De Leidse tuin is een nuts- of moestuin uit circa 1879; het bouwjaar van de naastgelegen voormalige jachtopzienerswoning. Pas sinds enkele jaren is de tuin opengesteld voor publiek en sinds eind 2017 bevindt zich hier de Hof van Duivenvoorde. Er is een boomgaard geplant met verschillende soorten vruchtbomen en zijn er bloembedden en een kruidentuin aangelegd. Nu de muren zijn hersteld kan hier, zoals vanouds, weer leifruit in de luwte van deze ommuurde tuin worden geteeld.

  Financiering
  Met de publieksactie ‘Draag uw steentje bij’ kon men voor een bedrag van €10,- symbolisch een steen uit de muur rond de Leidse tuin adopteren. Daarnaast is er door de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds een bedrag van € 100.000 beschikbaar gesteld. Ook de heer F.J.A.M. van der Helm, Beschermheer Restauratiefonds Duivenvoorde, zijn wij zeer dankbaar voor zijn belangrijke bijdrage aan dit project.

     
  De slechte staat van de muur in 2016

   

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina