Tentoonstelling Treub in Museum Voorschoten

woensdag 12 december 2018
 • In 1842 benoemde Nicolaas Johan Steengracht de pas 23-jarige Jacobus Petrus Treub tot burgemeester van Voorschoten. Treub zou de langstzittende burgemeester van Voorschoten worden. Over hem, zijn aanvankelijk omstreden burgemeesterschap én zijn relatie met Duivenvoorde is vanaf 19 december een tentoonstelling te zien in Museum Voorschoten.

  Omstreden burgemeesterschap
  Nicolaas Johan Steengracht, die in 1830 heer van Duivenvoorde was geworden, benoemde Jacobus Petrus Treub (1818-1887) in 1842 tot burgemeester en secretaris van Voorschoten. Deze benoeming leidde in het dorp aanvankelijk tot commotie: men vond hem te jong, te onervaren en hij was bovendien buitenkerkelijk.

  Burgemeester van betekenis
  Treub zou met ruim 44 jaar, van 1842 tot 1887, uiteindelijk de langstzittende burgemeester van Voorschoten worden. Hij liet na zijn overlijden een moderner en financieel gezond Voorschoten achter. Tijdens zijn ambtsperiode kende het dorp grote veranderingen, zoals de komst van de spoorweg met een station, de vestiging van de Zilverfabriek en de opkomst van de bollenteelt. Hij voerde een gezond financieel beleid, heeft veel betekend voor het lager onderwijs en maakte zich sterk voor de zelfstandigheid van de gemeente.

     

  Links: schetsboek van Marie-Louise Cornaz, rechts: tekening door Marie-Louise Cornaz van de kerk van Voorschoten gezien vanuit het huis waar ze met Treub woonde

  Treub en Duivenvoorde
  Bijzonder is dat Treub, op 19 december 1818, op Duivenvoorde geboren is; zijn vader was er sinds begin 1812 rentmeester. 30 jaar later trouwde Treub met Marie-Louise Cornaz (1817-1898), de Franse gouvernante van de kinderen Steengracht-Neukirchen genaamd Nyvenheim die 's zomers op Duivenvoorde woonden. Marie-Louise tekende veel. Van haar zijn nog enkele schetsboeken bewaard gebleven. Een facsimile van een van deze schetsboeken (zie bovenstaande afbeeldingen) zal te zien zijn in de tentoonstelling.

  Praktische informatie
  De tentoonstelling over Treub is samengesteld door Wim van den Eijkel, vrijwilliger bij Duivenvoorde, en Reinier van 't Zelfde. Op 19 december 2018, de dag waarop het 200 jaar is geleden dat Treub op Duivenvoorde werd geboren, wordt de tentoonstelling geopend in Museum Voorschoten. De tentoonstelling loopt t/m 24 februari 2019.

  Let op: van 21 januari t/m 8 februari is het museum tijdelijk gesloten in verband met werkzaamheden en is de tentoonstelling niet te bezoeken.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina