Onderzoek naar historische gitaar uit 1760

zondag 4 november 2018
 • Duivenvoorde is in het bezit van een gitaar uit 1760. Uniek, want de gitaar gebouwd door Gosewijn Spijker is de enige die in Nederland te vinden is van deze bouwer (een ander exemplaar bevindt zich in het Muziek Instrumenten Museum (MIM) in Brussel). De gitaar is mogelijk zelfs de oudste van Nederland.

  Onderzoek
  Jelma van Amersfoort, musicologe en professioneel gitarist (oude muziek), en Jan van Cappelle, professioneel gitarist en instrumentbouwer, doen momenteel onderzoek naar de gitaar uit de collectie van Duivenvoorde. Omdat het zo'n bijzondere gitaar is, is het plan ontstaan om er een replica van te bouwen. 

  Herkomst
  Het instrument komt uit het bezit van de rijksgravin van Rechteren, de moeder van Henriette Neukirchen genaamd Nyvenheim. Zij trouwde in 1830 met de gefortuneerde Nicolaas Johan Steengracht. Henriette bracht bij haar huwelijk het destijds verwaarloosde Duivenvoorde in, wat bladmuziek en deze gitaar, terwijl Nicolaas Johan Steengracht meer dan genoeg geld had om Duivenvoorde op te knappen.

  Ondanks de ouderdom is de gitaar relatief goed bewaard gebleven. De gitaar bevindt zich nog in de originele gitaarkoffer.

     

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina