Als kunst je lief is

vrijdag 16 november 2018
 • 80 topstukken uit 40 verschillende musea zijn tijdelijk samen te zien in het Kröller-Müller Museum in de tentoonstelling ‘Als kunst je lief is’. Eén van die topstukken is 'Schaatsers bij een Hollandse stad' door Andreas Schelfhout uit 1857 van Kasteel Duivenvoorde.

  Eenmalig samen te zien
  De Vereniging Rembrandt heeft de afgelopen 10 jaar veel Nederlandse musea gesteund bij de aankoop van belangrijke werken. 80 van deze belangrijke aanwinsten van verschillende Nederlandse musea zijn voor Als kunst je lief is eenmalig samengebracht in het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling is een unieke kans om in één museumbezoek belangrijke werken van zo veel verschillende musea samen te zien.

  Schelfhout in het Kröller-Müller
  Ook ‘Schaatsers bij een Hollandse stad’ door Andreas Schelfhout uit 1857 kon Kasteel Duivenvoorde in 2015 aankopen met steun van de Vereniging Rembrandt. Het werk is daarom één van de 80 aanwinsten in de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum.

  Oud-familiebezit
  De familie Steengracht, in de 18de en 19de eeuw eigenaar van Duivenvoorde, bouwde vanaf de 18de eeuw een belangrijke verzameling schilderijen van oude en levende meesters op. In 1857 kocht Hendrik Steengracht van Oosterland ‘Schaatsers bij een Hollandse stad’ rechtstreeks van de kunstenaar Andreas Schelfhout.

  In 1913 viel het doek echter voor de verzameling Steengracht van Duivenvoorde. De collectie werd geveild, viel uiteen en veel werken verdwenen uit het zicht. Ook het wintergezicht van Schelfhout. Tot het werk in 2015 ineens op de markt verscheen. Met steun van de Vereniging Rembrandt wist Duivenvoorde het werk aan te kopen en weer naar ‘huis’ te halen.

  Koek en zopie
  Het schilderij spreekt met zijn treffende details gelijk tot de verbeelding. Het ijs kraakt. Je voelt de kou. Jong en oud zwieren over het ijs, maken een gezellig babbeltje of warmen zich bij de koek en zopie. Een schilderij met een verhaal. Sinds enkele jaren is dit topstuk uit oud-familiebezit weer thuis op Duivenvoorde.

  Tot 3 februari 2019 is het schilderij nog te bewonderen in ‘Als kunst je lief is’, en vanaf april 2019 weer op Duivenvoorde.

   

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina