Klokkeninventarisatie Duivenvoorde

vrijdag 3 augustus 2018
 • Wie kasteel Duivenvoorde binnengaat, doet een stap terug in de tijd. Het lijkt alsof de tijd stil staat in de historische kamers. En dat is ook letterlijk het geval. De prachtige klokken staan namelijk stil. Onlangs zijn de klokken daarom helemaal onderzocht.

  De inventarisatie van de klokken is onderdeel van het klokkenrestauratieproject van het Restauratiefonds Duivenvoorde. Klokkenrestaurator Melgert Spaander heeft de klokken, ter voorbereiding op het restauratieproces zelf, volledig onderzocht en gefotografeerd. Zo heeft hij bijvoorbeeld gekeken naar de conditie, eventuele eerdere restauraties en de herkomst van klokken. Dat heeft bijzondere informatie én prachtige plaatjes opgeleverd!

     

  Wist u bijvoorbeeld dat de consoleklok uit ca. 1750 (in Louis XV-stijl) in Frankrijk is vervaardigd maar vervolgens voor een lange periode in Engeland is geweest (foto's boven)? Of dat de pendule (foto's onder) deels in ca. 1760 (in het huidige Duitsland) en deels in ca. 1890 (in Frankrijk) gemaakt is? En dat het oorspronkelijke uurwerk ervan iedere dag (!) opnieuw opgewonden diende te worden?

     

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina