Update rijtuigproject - de voltooiing

dinsdag 17 juli 2018
 • Het bokkenwagentje van Kasteel Duivenvoorde lijkt wat hulpeloos op zijn rug te liggen als restaurateur Piet Stolk er de wielen opnieuw aanzet. Het belangrijke stadium van het opnieuw opbouwen van de rijtuigjes is begonnen. En daarmee nadert de voltooiing van maanden precisiewerk!

  Resultaat om trots op te zijn
  “Kijk toch eens, hoe soepel”, glundert Piet Stolk als hij na het bokkenkarretje ook een wiel van de ezelwagen op de as schuift. Na het aandraaien van de moeren, iets dat met gevoel gebeurt, geeft hij een zwengel aan het wiel. En het draait door zonder een spoortje van weerstand. “Er zit alleen een dun filmlaagje olie tussen as en naafbus, en dat loopt soepeler zelfs dan een moderne kogellager”, gaat Stolk op in de oude techniek.

  De laatste werkzaamheden
  Het team van Stolk is bezig met de finale klusjes. Zo krijgt het bokkensleetje nog een randje met franje rond het koetsierszitje achterop en voor de vloer van de ezelwagen zijn stukken linoleum op maat gesneden. Piet Stolk legt uit dat het al vanaf 1870 gebruikelijk was om linoleum op de bodem van luxe rijtuigen te leggen. Het was toentertijd modern en het is slijtvast.

     

  Parkrijtuigdag
  Nog een paar weken te gaan en op zondag 19 augustus zijn de voertuigjes echt af en in vol ornaat te bewonderen op de Parkrijtuigendag in het park van Kasteel Duivenvoorde. Een feestelijke dag vol dieren, activiteiten en natuurlijk de historische rijtuigen! Bent u erbij? 

  Rijtuigenproject
  Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

  Lees hier over de start van het project.
  Lees hier over de bomen en de veren van de panier.
  Lees hier over het houten wiel van de panier.
  Lees hier over de bokkenwagen.
  Lees hier over panier, achterklep en wielen van het bokkenkarretje.
  Lees hier over de wielen van de ezelwagen.
  Bekijk hier een video over dit project.
  Lees hier over de werkzaamheden van de rijtuigrestaurateur.
  Lees hier over de kleurlagen van de ezelwagen.
  Lees hier over het bokkensleetje.

  Terug naar nieuws 

  Deel deze pagina