Werkzaamheden tuinmuur in volle gang

donderdag 21 juni 2018
 • Op dit moment wordt, met veel precisie en geduld, hard gewerkt aan de restauratie van de 250 meter lange historische tuinmuur op landgoed Duivenvoorde. Dit is bijzonder specialistisch en ook zwaar werk; voor een groot stuk muur, richting Veurseweg, is een nieuwe diepe fundering gestort – de oude muur was via de sloot in het veen verdwenen.

     

  De muur met de ronde ramen bij de tuiningang van de Leidse tuin zal als eerste klaar zijn: vóór de bouwvak(antie) begint. Half augustus worden de werkzaamheden weer intensief en zorgvuldig opgepakt. Stenen moeten een voor een worden opgemetseld en de nieuwe of gerepareerde dakpannen dienen ook uiterst zorgvuldig op hun plek gelegd te worden. Na een jaar intensief restaureren zal de muur over de gehele lengte medio september dit jaar gerestaureerd zijn.

  Eeuwenoude hovenierskunst
  De zuidmuur van de Leidse tuin kan zich nu weer opmaken voor de teelt van leifruit. Het echte warmteminnend fruit zoals perzik, vijgen, druiven of kiwi gedijt hier prima, net zoals de mens houden ze van warmte en beschutting. Eeuwenoude hovenierskunst wordt nieuw leven ingeblazen.

  Restauratiefonds Duivenvoorde
  De restauratie van de historische muur was in 2016 het project van het Restauratiefonds Duivenvoorde. Herstel van de muur is mede mogelijk dankzij leden van dit restauratiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Zuid-Holland.

     

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina