Update rijtuigproject - klein juweel

woensdag 20 juni 2018
 • Het had niet veel gescheeld of er waren geen geld en geen tijd meer om het bokkensleetje te restaureren. Maar dat was projectleider Claas Conijn zijn eer te na. Hij slaagde er vorige week in om wat geld los te peuteren en restauratiebedrijf Stolk alsnog aan de slag te zetten.

     

  “Zie het als een oud meubelstukje, met diezelfde zorg moet je het behandelen”, legt Conijn uit als hij ziet hoe het kleine ding uit elkaar is gevallen. Het koetsierszitje achterop is er pardoes afgeknapt.

  Historische waarde
  Een hobbyist die niet verder kijkt dan de gebruikswaarde zou zo een paar planken verzagen en een half nieuw sleetje in elkaar timmeren. Kwastje verf erover, en klaar is Kees. Maar daarmee zou de authenticiteit in één klap zijn verdwenen en is het een nieuwe slee. Het zijn echter de krakkemikkige resten die een eeuw lang kinderpret gaven op de bevroren vijvers van Kasteel Duivenvoorde.

  “Dat is de immateriële waarde en een goede reden om zelfs zo’n sleetje als een echt museumobject te behandelen”, aldus Conijn, die tegelijkertijd niet van al te stoffige verzamelingen houdt. “We restaureren het wel zo dat, als de kans zich voordoet, er incidenteel een bok voor kan. Want hoe mooi zou het zijn, als ook het verhaal van dit sleetje tot leven kan komen.”

  Parkrijtuigdag
  In ieder geval is nu gegarandeerd dat op zondag 19 augustus, met de ‘oplevering’ van de rijtuigen tijdens de Parkrijtuigdag op Duivenvoorde, het bokkensleetje glanst als vanouds. 

  Rijtuigenproject
  Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

  Lees hier over de start van het project.
  Lees hier over de bomen en de veren van de panier.
  Lees hier over het houten wiel van de panier.
  Lees hier over de bokkenwagen.
  Lees hier over panier, achterklep en wielen van het bokkenkarretje.
  Lees hier over de wielen van de ezelwagen.
  Bekijk hier een video over dit project.
  Lees hier over de werkzaamheden van de rijtuigrestaurateur.
  Lees hier over de kleurlagen van de ezelwagen.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina