‘Zeer geheim’ Europees topoverleg op Duivenvoorde

zaterdag 5 mei 2018
 • Op donderdag 11 en vrijdag 12 oktober 1973 heeft de Europese Commissie een uiterst geheim tweedaags overleg gehad op kasteel Duivenvoorde. Het was voor het eerst dat de Commissie buiten de Brusselse kantoren bijeen kwam. Op de agenda stond een brainstorm over de tweede fase van de Europese Monetaire Unie, die in 1980 van start zou moeten gaan. Onlangs ontdekten we een foto van deze bijzondere bijeenkomst.


  Foto: collectie Nationaal Archief

  Het was de bedoeling dat de locatie van deze speciale vergadering niet bekend zou worden. Een woordvoerder van de commissie wilde daarom niet in details treden over de plaats van samenkomst en hield het op ‘een rustig oord met een fraai uitzicht over zee’, zoals blijkt uit krantenberichten van die dagen. NRC-Handelsblad schreef: “Het overleg is zo geheim dat men hier van een conclaaf spreekt.” De Telegraaf wist overigens al op de eerste dag van het overleg te melden dat  de leden van de commissie bijeen zouden komen op landgoed Duivenvoorde. “In Brussel blijft weinig geheim”, aldus deze krant.

  Toen de locatie eenmaal was uitgelekt, mocht fotograaf Bert Verhoeff even naar binnen om foto’s te maken. Op de foto zien we een grote ronde vergadertafel die is opgesteld in de Marotzaal. De Europese Commissie onder leiding van de Fransman François-Xavier Ortoli telde destijds dertien leden, onder wie de Nederlandse landbouwcommissaris Lardinois, die rechts op de foto duidelijk te zien is. Opmerkelijk is dat de dertien heren – de commissie-Ortoli telde geen vrouwen – in de Marotzaal onbekommerd aan het roken mochten slaan.

  Of het overleg op Duivenvoorde resultaat heeft gehad, is niet duidelijk. In de Nederlandse kranten uit die tijd is daarover in ieder geval niets te vinden.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina