'Landgoed Duivenvoorde ideaal voor bijen'

vrijdag 11 mei 2018
 • Duivenvoorde zet zich actief in voor het behoud van het landgoed als levend natuurmonument. Een concreet voorbeeld daarvan is de imkerij. Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur, maar worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. Imker Steven Kluft: “Bijen gedijen zeer goed op landgoed Duivenvoorde. Met de boomgaarde, de bloemen- en kruidenbedden en de groentetuin ontstaat er een mooie samenwerking tussen planten en bijen waardoor de natuur zich goed kan ontwikkelen.”

  15 bijenvolken 
  Het landgoed leent zich bij uitstek om de bijenpopulatie in de randstad te helpen in stand te houden. Op Duivenvoorde worden meerdere bijenvolken gehouden, vertelt Duivenvoorde-imker Steven Kluft. “We hebben plaats voor 15 kasten; dit kan de omgeving makkelijk aan. Het aanbod aan planten en bloemen is zeer gevarieerd, dit geeft de verschillende soorten bijen de kans hier te leven.”

  Bijvriendelijke omgeving
  Bijen houden is van oudsher een onderdeel van het leven op landgoederen en boerderijen. “Het landgoed leent zich erg goed voor het imkeren”, zegt Steven enthousiast. “De vegetatie is zeer gevarieerd, het is er rustig en beschut, de bijenvolken zitten achter een gesloten hek. Voor de honingbijen en de imkerij is deze locatie ideaal.”

  “De bijen zorgen voor bestuiving die nodig is voor een goede oogst van vruchten en groenten op het landgoed”, vertelt Steven verder. “Zowel de wilde, solitaire als de honingbijen zorgen hiervoor. Op bescheiden wijze draagt de verkoop van de honing en bijenwaskaarsen daarnaast bij aan het onderhoud van het landgoed.”

  Vrijwilligers in actie voor de bij
  Door enthousiaste vrijwilligers zijn er tijdens een bijenwerkdag op NLdoet twee robuuste bijenhotels op het landgoed gebouwd. Steven is er blij mee. “De bijenhotels zorgen voor een beschutte en zonnige plek voor de solitaire bijen om hun eitjes te leggen. Daarnaast zien de bezoekers dankzij de bijenhotels dat er actief gewerkt wordt aan het in stand houden van de bijen die het toch al moeilijk hebben.”

  Honing 
  Op Duivenvoorde wordt niet met gif gespoten en dit garandeert zuivere honing. De smaak wordt bepaald door het aanbod van bloemen in de omgeving. Steven: “De feedback die we krijgen over de honing is dat deze erg aromatisch is en zich duidelijk onderscheidt van de honing die in de supermarkt te koop is. Blijkbaar is de plantendracht in deze omgeving optimaal!”

  Open Imkerijdagen 
  Wie de imker (en de bijen) van Duivenvoorde in actie wil zien kan op 14 en 15 juli naar landgoed Duivenvoorde komen tijdens de Open Imkerijdagen. Steven Kluft is op beide dagen van 11:00 uur tot 16:00 uur aanwezig.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina