Het geheim van de vogelhuisjes van Duivenvoorde

woensdag 2 mei 2018
 • De vogelhuisjes van hout van het landgoed worden volop verkocht in de museumwinkel. Maar wat is eigenlijk het verhaal erachter? Wie maakt de huisjes? Wat maakt ze zo bijzonder? En voor welke vogels zijn ze geschikt?

  Handgemaakt en uniek
  De vogelhuisjes worden gemaakt in de Tasschuur, de werkschuur op het landgoed. Landgoedopzichter Dick de Vlieger vertelt: “De nestkastjes worden gemaakt door onze buitenvrijwilligers. De laatste serie is gemaakt door Pim en Paul. Bijzonder is dat de huisjes handgemaakt zijn, en dus allemaal weer net iets anders zijn.”

  Resthout van het landgoed
  “De vogelhuisjes worden (vooralsnog) allemaal van resthout gemaakt”, vertelt Dick verder. “Hout wat is overgebleven na de bouw van het bezoekerspaviljoen of van pallets. Met een afkortzaag(machine) en spijkerschieter proberen we de huisjes in serie te maken.”

  Waar en wanneer ophangen
  “Zo’n twee tot drie meter boven de grond kunnen de vogelhuisjes het beste worden opgehangen. En het liefst onbereikbaar voor katten”, vertelt Dick, “in die zin is tegen een boom soms eigenlijk wat minder geschikt. Daarnaast is het voorjaar niet te laat om de huisjes op te hangen; sommige vogels broeden namelijk tot laat in de zomer. En dan kunnen de vogels alvast wennen aan de vogelhuisjes.”

  De vogelhuisjes zijn voor diverse vogels geschikt, legt Dick uit. “Er zijn verschillende vogelhuisjes; voor koolmezen, voor pimpelmezen en halfopen kastjes voor o.a. de merel, vliegenvanger of boomklever.”

  Tevreden 'klanten'
  Of de vogels blij zijn met de huisjes? Onderstaand filmpje is opgenomen in de werkschuur waar de huisjes worden gemaakt. Deze koolmees kon in ieder geval niet wachten tot het huisje af was!

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina