Update rijtuigproject - de wielen van de ezelwagen

zaterdag 10 maart 2018
 • Van de wagens van Kasteel Duivenvoorde zag de ezelwagen er op het eerste gezicht nog het beste uit: goed genoeg om alleen te conserveren. Maar als de wielen van de wagen, die omstreeks 1850 gebouwd is, eraf worden gehaald blijkt pas hoe groot de schade is. Als poeder vallen sommige stukken hout uit elkaar.

  Houtworm en molm
  “We hadden al wel besloten dat de wielbanden er opnieuw om gekrompen moesten worden”, zegt projectleider Claas Conijn. Maar het klusje valt vies tegen. Nu de wielen er af zijn is pas goed zichtbaar hoe houtworm en molm hebben toegeslagen.

  Op transport
  Conijn: “Doel is conserveren, met de mogelijkheid om het rijtuigje incidenteel te gebruiken. Dat laatste is natuurlijk ondergeschikt aan het museale belang, aan de ‘refentiewaarde’ dat zo’n oud rijtuigje in originele staat heeft. Maar het zal toch af en toe op transport gaan van Duivenvoorde naar Leek en omgekeerd. Het staat ook niet constant in een gelijke opstelling.”

  ‘Vernieuwde’ wielen
  Conijn geeft aan dat conserveren geen zin heeft als het rijtuigje vroeg of laat door zijn authentieke wielen zakt. Vandaar dat de experts, die de restauratie begeleiden, de keuze maakten om toch delen van de wielen te vervangen. Het oude materiaal blijft echter bij de wagen bewaard: om als referentiemateriaal te dienen in de toekomst.

  En voor de rest mag het publiek straks gaan genieten van een authentieke ezelwagen: schoongemaakt, verrijdbaar en wel. 

     

  Rijtuigenproject
  Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

  Lees hier over de start van het project.
  Lees hier over de bomen en de veren van de panier.
  Lees hier over het houten wiel van de panier.
  Lees hier over de bokkenwagen.
  Lees hier over panier, achterklep en wielen van het bokkenkarretje.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina