Bezoek aan RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug

vrijdag 23 maart 2018
 • De parkrijtuigen van Duivenvoorde worden, dankzij diverse fondsen, momenteel gerestaureerd door het RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug. De restaurator nodigde de vrijwilligers van Duivenvoorde uit om een bezoek aan het atelier te brengen. 

  In het atelier werd verteld over de voortgang van het project en konden de losse onderdelen van dichtbij worden bekeken.

     
  Preventieve conservering met behoud van wat er is: het paardenhaar van de vulling is aangevuld. De knopen ontbraken, die zijn dus vervangen met stof afkomstig uit Duitsland.

     
  Onderdelen van de Duc Panier. Bij inspectie werden zeven kleuren rood aangetroffen.

     
  Ezelwagen rond 1830, veel onderdelen waren onherstelbaar beschadigd en zijn dus vervangen.

     
  De bokkenwagen en de bokkenslee. De lampen voor de bokkenwagen zijn volledig nagemaakt. Voor de restauratie van de slee is momenteel nog geen financiering.

  Rijtuigenproject
  Het project maakt deel uit van een omvangrijk project in Nederland om het hippomobiele erfgoed te behouden en ook weer beleefbaar te maken. Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

  Lees hier over de start van het project.
  Lees hier over de bomen en de veren van de panier.
  Lees hier over het houten wiel van de panier.
  Lees hier over de bokkenwagen.
  Lees hier over panier, achterklep en wielen van het bokkenkarretje.
  Lees hier over de wielen van de ezelwagen

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina