Update rijtuigproject - de bokkenwagen

vrijdag 5 januari 2018
 • Het is een prachtig miniatuurtje: de bokkenwagen van Duivenvoorde. Wat een fantastisch cadeau moet het voor de kinderen zijn geweest om er mee door het kasteelpark te mogen rijden. Maar het luxe wagentje zag er, tot afgelopen week, helaas niet zo fraai meer uit.

  Beschadigingen aan de bokkenwagen
  De gebogen spatborden waren aan beide zijden gebroken, gescheurd en vervormd. Ook de smeedijzeren steunen tussen spatborden en de wagenkast waren verbogen door de vele botsingen die het wagentje – met of zonder bok - in de afgelopen eeuw  had meegemaakt. Voor restauratiebedrijf Stolk was er geen andere oplossing dan nieuwe spatborden uit massief iepenhout te buigen. Het buigen is op een mal met stoom gedaan.

  In de afgelopen week zijn steunen van de spatborden weer in model gebracht en zijn de nieuwe spatborden bevestigd. Hiermee is de eerste en belangrijkste stap in de restauratie van de bokkenwagen volbracht.

     

  Rijtuigenproject
  Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

  Lees hier over de start van het project.
  Lees hier over de bomen en de veren van de panier.
  Lees hier over het houten wiel van de panier.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina