Kasteel Duivenvoorde viert het nieuwe jaar met koninklijke onderscheiding

donderdag 18 januari 2018
 • De heer A.W. baron Schimmelpenninck van der Oye, oud-voorzitter Stichting Duivenvoorde, is donderdag 18 januari jl. benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten tijdens de nieuwjaarsreceptie op Kasteel Duivenvoorde.

  Sinds 1960 is Stichting Duivenvoorde eigenaar van dit eeuwenoude familielandgoed. Van 1984 tot 2010 was de heer Schimmelpenninck van der Oye lid van het bestuur, vanaf 2001 als voorzitter. Vanuit deze rol is hij erg belangrijk geweest  voor de ‘landgoedvisie Duivenvoorde’ en het herstelplan voor het 19de-eeuwse Engelse landschapspark. Zoals zijn tante zei: ‘noblesse oblige’. Dit maakte dat de heer Schimmelpenninck groot pleitbezorger werd voor de publieke toegankelijkheid van Duivenvoorde als centrum van cultuur en natuur, het Open Duivenvoorde dat als basis dient voor alle ontwikkelingen sindsdien.

  In haar welkomstwoord memoreerde directeur Annette de Vries het overlijden van drie ‘iconen van Duivenvoorde’: de oud jachtopzichter Niek Meeuwenoord die iedereen kent als de man die op zijn brommertje het landgoed bewaakte, vrijwilliger Hans Gorter die zich 10 jaar vol overgave als gids en assistent-conservator heeft ingezet en de geliefde overbuurman van het kasteel Frans Pisa die 34 jaar op het landgoed woonde.

  Een nieuw fundament voor het landgoed is de Hof van Duivenvoorde. Over de bouw van dit nu al niet meer weg te denken paviljoen werd een fascinerend filmpje vertoond , gemaakt door Jacques van Herten van TV Midvliet. De film is hier te bewonderen. 

     

  Een plek voor iedereen
  Ook Taco Dibbits, bestuurslid van de Stichting en in het dagelijks leven directeur van het Rijksmuseum, nam het woord. Hij verklaarde waarom 2017 voor Duivenvoorde zo’n succesvol jaar is geweest met een enorme stijging van het bezoekersaantal. Naast de opening van de Hof met de goed lopende landgoedwinkel, was dit mede te danken aan de tentoonstelling ‘Seasons’ de zondagopenstelling, de bijzondere evenementen zoals Halloween en de vele betrokken vrijwilligers.

  Heel bijzonder vond hij het grote bedrag aan particuliere schenkingen aan het Restauratiefonds, zoals de onlangs ontvangen €100.000; deze laatste gift maakte het mogelijk dat met de restauratie van de muur van de Leidse tuin kon worden begonnen. De bouw van de monumentale eigentijdse buitenplaats Haagwijk, de verkoop van de Grenshoeve en de Orangerie, het zijn alle tekenen van een nieuwe tijd waarin landgoed en bewoners inzetten op een duurzame inrichting van dit gebied dat samen met De Horsten een prachtige plek moet zijn voor iedereen.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina