Update rijtuigproject - de panier

donderdag 23 november 2017
 • Vorige week ging de restauratie van drie rijtuigen en een bokkenwagen van Kasteel Duivenvoorde van start. Vanaf nu volgt hier regelmatig een update van dit project.

  Gebroken bomen
  Bij de 
  panier, één van de rijtuigen van Kasteel Duivenvoorde, is inmiddels ontdekt wat er technisch aan mankeert. Bij het losmaken van het leer om de uiteinden van de lamoenbomen (foto onder), bleek dat dit leer vooral was bedoeld om te verbloemen dat de bomen zijn gebroken. De restaurateur gaat hiervoor nieuwe delen maken.

  Problemen met de veren
  Een ander probleem zijn de ellipsveren onder het voorschamel (foto onder): het rechterveerpakket staat andersom gemonteerd met de moeren aan de buitenzijde. En bij een eerdere opknapbeurt is die rechterveer nogal provisorisch hersteld; het bovenste veerblad is slecht aan elkaar gelast, het tweede is vervangen door een stuk ijzer in plaats van een blad uit verenstaal. Wanneer het rijtuigje over een klein jaar of misschien wel eerder uit de werkplaats komt rollen, zijn die veren weer piekfijn hersteld. Precies zoals ze er een eeuw geleden onder zaten.

  Rijtuigproject
  Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens. 
  De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

  Lees hier over de start van het project.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina