Kasteelvrouwe Henriette is weer thuis

maandag 28 augustus 2017
 • Nieuw bruikleen op Duivenvoorde

  Sinds kort heeft Duivenvoorde - naast het zomers landschap van Kobell in het prentenkabinet - er nog een langdurig bruikleen bij. Het gaat om Portret van Henriette van Neukirchen genaamd Nyvenheim uit 1832 van de schilder J.B. van der Hulst.

  Weer thuis op Duivenvoorde
  De bruikleengever van het portret is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het portret op paneel kwam - via de familie Van Tets – ooit in de rijkscollectie terecht. Henriette van Neukirchen genaamd Nyvenheim (1807-1849) erfde Duivenvoorde in 1817. Feitelijk hangt het portret dus nergens beter dan in het kasteel: de jonge kasteelvrouwe is weer thuis. 

  De jonge erfgename Henriette
  Op tienjarige leeftijd kwam het eeuwenoude kasteel Duivenvoorde met omliggend park en landgoed in het bezit van Henriette van Neukirchen genaamd Nyvenheim. Zij trouwde in 1830 met de rijke Zeeuwse jonkheer Nicolaas Johan Steengracht (1806-1866). Samen hebben zij veel voor het kasteel en landgoed betekend; zo is het Engelse landschapspark (dat onlangs nog hersteld is) aan hen te danken.

  Het prachtige portret is te bewonderen in de Steengrachtkamer.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina