Verrijking historische adelsbibliotheek Duivenvoorde

vrijdag 24 maart 2017
 • Bijzondere bruikleen
  Sinds kort heeft de adelsbibliotheek van Kasteel Duivenvoorde een aantal bijzondere boeken en objecten van de familie van Wassenaer van Catwijck in permanente bruikleen gekregen. Deze schenking is bijzonder, want hoewel de familie Van Wassenaer vijf eeuwen op het kasteel woonde, is hun bibliotheek later verspreid geraakt. Dankzij dit genereuze bruikleen - genealogieën en historische atlassen - worden in één keer twee hiaten in de bibliotheek opgevuld. Zo had de bibliotheek nauwelijks boeken van de Van Wassenaers en geen atlassen.

  Perfecte staat
  De geschonken atlassen van het Hoogheemraadschap Delfland (1712) en Rijnland (1687) zijn typerend voor de eigenaren van Duivenvoorde in hun functie als Dijkgraven. Er hangt in het trappenhuis van Duivenvoorde een geheel verbleekte wandkaart van Rijnland uit 1687. De kaarten uit het geschonken ‘Caertboek’ hebben daarentegen nog weinig daglicht gezien. De inkleuring met o.a. blauw en stofgoud, ziet eruit alsof het gisteren gemaakt is. De atlassen, waarop ook het Huis Duivenvoorde te zien is, zijn terughoudend maar minutieus gerestaureerd.

     

  Restauratie dankzij de BankGiro Loterij
  Gesteund door de royale gift van de Bankgiro Loterij konden ook ‘de zorgenkindjes’ van de Duivenvoordse boekerij onder handen genomen worden. Onder meer de zeldzame 19de-eeuwse werken over Kunstgerätschafte des Mittelalters en Vedute di Firenze (ca. 1750) uit de Steengracht collectie waren aan een grondige restauratie toe. Vooral in het grote Vedute di Firenze met gezichten op Florence met 25 gravures zat heel veel werk. Het loodzware ‘olifantspapier’ was zwaar beschadigd door water en scheuren. Nu ook dit laatste ‘coffee table’ boek zorgvuldig gerestaureerd is in het gespecialiseerde atelier van Elisabeth Nijhoff Asser, maakt de adelsbibliotheek zich op om zich in al zijn gaafheid tijdens het nieuwe museumseizoen aan het publiek te tonen.  

     
  De gerestaureerde boeken worden bewonderd in het kasteel

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina