Het digitale museum

vrijdag 16 december 2016
 • Na bijna tien jaar zijn tal van vrijwilligers erin geslaagd om nagenoeg alle museale objecten van Kasteel Duivenvoorde te registreren. Registratie houdt in dat elk stuk, of het nu om een meubel, porselein, een boek dan wel om een kledingstuk gaat, nauwkeurig wordt beschreven, gefotografeerd en ingevoerd in een computersysteem. Er wordt intern gewerkt met Adlib, dat hiervoor speciaal ontworpen is.

  Digitale collectie
  Nu is men bezig om dit systeem weer naadloos te laten aansluiten op een groter netwerk dat via internet voor iedereen te raadplegen is. De gehele portrettencollectie van Duivenvoorde (en binnenkort ook het porselein) is hier in al z’n schoonheid te bewonderen.

  Brede toegankelijkheid
  De Museumvereniging en daarbij aangesloten musea zijn groot voorstander van de digitale ontsluiting van museale collecties, omdat dit publieke toegankelijkheid enorm vergroot. In groter verband werkt men binnen de Europese Unie aan een systeem waar over enige tijd de collecties van waarschijnlijk niet alle, maar zeker de belangrijkste musea voor onderzoekers te raadplegen zal zijn: www.europiana.eu.


  Reizen vanuit je luie stoel lijkt misschien heel aantrekkelijk; toch gaat er niets boven de ervaring van een lijfelijk bezoek aan een museum.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina