Upstairs of downstairs?

vrijdag 16 september 2016
 • Tijdens rondleidingen wordt regelmatig de vraag gesteld waarom de mangelkamer evenals de linnenkamers zich boven in het huis bevinden. Het antwoord is simpel, beneden was er niet genoeg ruimte voor. Net zomin als voor de kostbare paardentuigen. Op de bovenverdieping van de zuidvleugel bevond zich naast de vertrekken van het inwonend dienstpersoneel ook de tuigkamer.

  Op Duivenvoorde dienden onder meer een kamenier, kindermeisje, keukenmeid, linnenmeid en kokkin maar ook een butler en chauffeur. Uit kasboeken blijkt dat in 1895 ongeveer 20 personeelsleden op Duivenvoorde werkzaam waren. De laatste baron en freule beschikten nog slechts over twee personeelsleden, het echtpaar Meenink.

  Een bijzonderheid is de familie Gussekloo die drie generaties lang, ruim een eeuw, de bewoners van het kasteel trouw gediend heeft. Het  ongetrouwde personeel was intern op Duivenvoorde. Het getrouwde personeel werd ondergebracht in huisjes die H.A. Steengracht op het landgoed had laten bouwen. De tuinbaas en de jachtopziener hadden een eigen woning in het kasteelpark.

  De tentoonstelling Upstairs Downstairs biedt in de museumkamer prachtige overzichten van door het personeel te verrichten werkzaamheden en financiële verslagen over inkomens en uitgaven in de vorm van salarissen. Wie er even de tijd voor neemt komt tot verrassende ontdekkingen.

  De tentoonstelling Upstairs Downstairs is nog te bezoeken t/m 29 oktober 2016.


  Foto: Peter van den Wijngaard


  Terug naar nieuws

   

  Deel deze pagina