Eerste geld BankGiro Loterij goed besteed

vrijdag 12 augustus 2016
 • Begin dit jaar viel Duivenvoorde, samen met vijf andere opengestelde historische huizen, in de prijzen van de BankGiro Loterij (lees het hier terug). Inmiddels is een deel van dit bedrag al goed besteed.

  Zorgenkindjes
  De adelsbibliotheek van Kasteel Duivenvoorde bevat enkele zorgenkindjes. Twee spectaculaire atlassen van het Hoogheemraadschap, alsmede zeldzame 19de-eeuwse werken over ‘Kunstgerätschafte des Mittelalters’ en ‘Vedute di Firenze’ zijn aan een grondige restauratie toe.

  Plano
  Met steun van de BankGiro Loterij was het nu mogelijk om deze boeken te laten restaureren. Vooral in ‘Vedute di Firenze’, uit 1744, zit heel veel werk. Het komt uit de familie Van der Poort-van der Mandere. Het is het allergrootste boek uit de bibliotheek en vanwege het formaat wordt dit plano genoemd. Het bevat 25 gravures van gezichten op Florence. In opdracht van zijn beschermheer markies Andrea Gerini, tekende Giuseppe Zocchi (1711-1767) deze serie en bracht die later in druk uit.

  Het papier zit vol met bruine kringen, opgelopen door waterschade en is op die plekken doorgescheurd. Het meeste werk zit in het uitdeppen van de waterranden en het nalijmen van het papier. Een klus voor restaurator Herre de Vries werkzaam in het atelier van Elisabeth Nijhoff Asser.

  Terug naar nieuws

  Deel deze pagina