De koetsen van Duivenvoorde

donderdag 23 juni 2016
  • Hoewel we er niet meer in rijden, zijn rijtuigen uit de 19de eeuw nog wel te bewonderen. Het rijdend verleden krijgt nu speciale aandacht tijdens de thematentoonstelling Upstairs, Downstairs – het leven op Duivenvoorde rond 1900.

    Rond het midden van de 18de eeuw stonden er drie koetshuizen om kasteel Duivenvoorde; twee voor het kasteel en één ernaast. Dit laatste koetshuis is als enige overgebleven. Hier staan nu tijdelijk parkrijtuigen van de vroegere bewoners geparkeerd. In de vitrine staat onder andere een elegant parkrijtuig, de ‘Duc Panier’, voor dames. Deze versie met gevlochten pitrieten bak en zitting voor de koetsier wordt ook wel een mandenwagen genoemd. Het rijtuig is overigens nog ergens anders te zien in het kasteel; het is namelijk ook afgebeeld op een aquarel met Duivenvoorde op de achtergrond.

    Bijzonder is daarnaast het beeldmerk van de tentoonstelling, dat toont de freule zittend met haar drie nichtjes op een ezelswagen. Deze ezelswagen is ook te bewonderen in het koetshuis.

         

    Deel deze pagina