Een hortus conclusus in de Leidse tuin

dinsdag 10 mei 2016
 • Een toevallige ontmoeting tijdens de nieuwjaarsreceptie op Duivenvoorde, resulteert nu al, deels omarmd door de tuinmuur van de Leidse tuin, in een prachtige kruidentuin. Dit dankzij een subsidie van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland, verworven door vrijwilliger Peter Romijn, en het ontwerp van herboriste Joke Verkuylen.

  Samen met veel vrijwilligers, allen met hun eigen inbreng en expertise, is een heel bijzondere plek gecreëerd. Het is als het ware een hortus conclusus, een omsloten tuin, in ‘vestzakformaat’ geworden. De kruidentuin is door een lage beukenhaag omzoomd en ingedeeld in symmetrische vakken, die op hun beurt weer begrensd zijn door haagjes van bonenkruid en olijfkruid en steentjes van de oude tuinmuur. In het middendeel, de nutstuin, vind je verschillende keukenkruiden. De resterende twee delen dienen als geniettuin, met daarin bloemen die straks geuren en kleuren. Nu ontbreken alleen nog de bankjes.

  Om de bezoekers goed te kunnen informeren, verzorgt Joke voor de tuinvrijwilligers drie workshops over onderhoud en gebruik van kruiden.

  Terug naar nieuws

      

  Deel deze pagina