De keuken van Duivenvoorde rond 1900

maandag 9 mei 2016
 • ‘Kunnen we een kijkje in de eeuwenoude keuken nemen?’ was jarenlang de vraag van de bezoekers op kasteel Duivenvoorde. Tot voor kort was dat nooit mogelijk. De keuken van het kasteel is in de jaren 80 van de vorige eeuw namelijk gemoderniseerd. Een deel van de oorspronkelijke keukeninrichting is daarbij, als bruikleen, naar Kasteel Rosendael bij Velp verhuisd. De huidige keuken wordt nu gebruikt tijdens locatieverhuur.

  Voor de tentoonstelling Upstairs, Downstairs is de oude keuken echter weer tot leven getoverd. Boven in de museumkamer is maandenlang met veel enthousiasme gewerkt om de oude keuken te reproduceren voor de thematentoonstelling. Dankzij het historische materiaal van Duivenvoorde dat zich op Kasteel Rosendael bevond en levensgrote foto’s van de originele keuken wanen bezoekers zich voor even in de eeuwenoude keuken. Ze krijgen er een idee over ‘het leven van toen’, van het personeel downstairs en hoe er zoal gekookt werd op de scheidslijn van de 19e en 20e eeuw.

  Zo zijn de blauwe keukenkast en het 39-delig Doorniks porselein servies, oorspronkelijk vier keer zo groot, nu in de museumkamer te bewonderen. Het gemetselde fornuis van Duivenvoorde, nog op kasteel Rosendael, dateert uit 1870 en is dankzij levensgrote afdrukken toch te zien op de wand van de museumkamer. De koperen potten en pannen, voor deze gelegenheid weer even terug, geven samen met de prachtige foto’s een beeld van het harde werken van het keukenpersoneel in die tijd. De tentoongestelde pop met originele werkjapon en schort (bruikleen Gemeentemuseum Den Haag) maakt de sfeer rond 1900 zo tastbaar dat je het gevoel hebt zo te kunnen aanschuiven aan de gedekte tafel.

  Terug naar nieuws

   

  Deel deze pagina