Ons echte goud

dinsdag 12 april 2016
 • Tijdens de Nationale Museumweek van 16 t/m 24 april 2016 worden Nederlandse musea en hun collecties in de spotlights gezet. Elk museum, elke collectie toont een deel van een geweldige rijkdom, ‘ons echte goud’. Tijdens de Museumweek staat binnen iedere collectie één pronkstuk, het echte goud, centraal. Het pronkstuk van Duivenvoorde? De prachtige en recent verworven Schelfhout!

  Schaatsers bij een Hollandse stad
  Tot twee keer toe wist de Vereniging Rembrandt werk uit de voormalige collectie Steengracht van Duivenvoorde voor Nederlands publiek bezit te verwerven. De eerste keer was in 1913, toen in Parijs zes oude meesters uit deze collectie werden aangekocht voor het Mauritshuis. In 2015 lukte het, samen met andere fondsen en particulieren, opnieuw. Schaatsers bij een Hollandse stad (1857) van de Haagse romantische landschapschilder Andreas Schelfhout, maar liefst 1 bij 1,5 meter groot, pronkt weer op Duivenvoorde.

  Het prachtige tafereel spreekt enorm tot de verbeelding. Het ijs kraakt. Je voelt de kou. Jong en oud zwieren over het ijs, maken een babbeltje of warmen zich bij de koek en zopie. Een schitterend werk vol details. Een en al kijkplezier!

   

  Voor het eerst te bewonderen na wintersluiting
  Het schilderij werd aangekocht in het najaar van 2015, toen het museumseizoen op het kasteel al gesloten was. Omdat het werk alleen nog maar tijdens het kerstevenement op Duivenvoorde (kort) te bezichtigen is geweest, heeft het grote publiek nog niet kunnen genieten van het Hollandse winterlandschap. Als pronkstuk van de collectie komt daar tijdens de Nationale Museumweek verandering in: vanaf dan is het werk voor iedereen te bewonderen in de vaste collectie van Duivenvoorde!

  Ons echte goud
  Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud!

  Meer over het pronkstuk van Duivenvoorde leest u op de website van de Nationale Museumweek.

  Deel deze pagina