Upstairs Downstairs

donderdag 18 februari 2016
 • Een familiekiekje uit duizenden op een unieke plek in Zuid-Holland. Het is 1890 en op het gazon van Kasteel Duivenvoorde poseert een omvangrijk gezelschap. In het midden troont Cornelia Maria Steengracht met haar 1-jarige kleinzoon, Willem Anne Assueer Jacob Schimmelpenninck van der Oye. Cornelia was de zuster van Hendricus Adolhpus Steengracht, de toenmalige eigenaar van Duivenvoorde die ongehuwd bleef. Willem Anne was zijn latere erfgenaam. Grootmoeder, kleinkind en hun geliefde verwanten tonen in een snapshot de verbondenheid tussen de families Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye op het snijvlak van twee eeuwen.

  Kasteel Duivenvoorde heeft nog steeds een bewoond karakter. De historische interieurs zijn volledig ingericht: ontvangstzaal, zitkamers, slaapkamers, eetkamer, bibliotheek en mangelkamer. Je hoort de japonnen ruisen, de kinderstemmen kwetteren en het personeel zijn gang door het huis maken. In het park werd gewandeld, alle seizoenen van het jaar. Net als tegenwoordig.

  Het leven van toen
  Adellijke huizen als Duivenvoorde vertellen een verhaal. Een verhaal over het leven upstairs en downstairs van de adellijke bewoners en het dienstdoende personeel. Voor Duivenvoorde zijn dat rond 1900 de families Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye. Hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar. Net als andere adellijke families genoten zij ’s zomers op hun buiten van de welverdiende rust en het samenzijn met familie en gasten. Om dit allemaal mogelijk te maken was natuurlijk personeel nodig. Zeker op een landgoed. Er moest immers geteeld, gekookt, gechauffeerd en gewassen worden.

  Aan de hand van het interieur en de collectie van Duivenvoorde brengt de tentoonstelling Upstairs, downstairshet ‘leven van toen’ tot verbeelding. De tentoonstelling is verweven met de bestaande historische interieurs en maakt integraal onderdeel uit van een bezoek aan Duivenvoorde. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 16 april 2016. Voor openingstijden en tarieven kijkt u bij de bezoekersinformatie.

  Deel deze pagina