De herkomstgeschiedenis van het wintergezicht

donderdag 5 november 2015
 • Vorige week vond op Kasteel Duivenvoorde de perspresentatie plaats waarbij de nieuwe aanwinst van Duivenvoorde, het monumentale Schaatsers bij een Hollandse stad door Andreas Schelfhout, officieel werd gepresenteerd. En deze bijeenkomst kreeg een verrassende wending toen een journalist van de Telegraaf met een bijzondere brief over de geschiedenis van het schilderij voor de dag kwam.

  'Schaatsers bij een Hollandse stad', 1857, Andreas Schelfhout

  ‘Schaatsers bij een Hollandse stad’, 1857, Andreas Schelfhout

  Na afloop van de speech van Annette de Vries, directeur van de Stichting Duivenvoorde, nam Telegraaf-journalist Emile Bode het woord. Hij had in relatie tot het wintergezicht van Schelfhout namelijk een bijzondere brief ontvangen. Dat het schilderij zich tot 1913 in de collectie Steengracht bevond, en waar het zich vanaf de jaren 80 tot nu bevond, was bekend. Maar daar tussenin was een gat; waar het schilderij zich toen bevond was niet bekend. Tot vorige week: Bode maakte met zijn brief een eind aan dit mysterie.

  Bode ontving naar aanleiding van eerdere publiciteit in de Telegraaf over de Schelfhout namelijk een brief van mevrouw J.J. Stofberg-Bijtel (91) uit Heemstede. Zij vertelt in haar brief dat haar grootvader, prof. Dr. Hendrik Burger (1864-1957), het schilderij in 1913 op een veiling in Amsterdam kocht. Burger was destijds een bekende KNO-arts. Het doek heeft jarenlang op de studeerkamer van zijn huis aan de Keizersgracht in Amsterdam gehangen. Na zijn overlijden kwam het schilderij via de moeder van mevrouw Stofberg-Bijtel bij haarzelf terecht, waarna het uiteindelijk verkocht werd aan een Nederlander die in Amerika woonde. In 2011 kwam het werk in de collectie Rademakers terecht.

  Mevrouw Stofberg-Bijtel uit Heemstede met een kopie van het schilderij. Foto: Johannes Dalhuijssen

  Mevrouw Stofberg-Bijtel uit Heemstede met een kopie van het schilderij. Foto: Johannes Dalhuijsen

  ‘Schaatsers bij een Hollandse stad’ is voor het publiek voor het eerst officieel te bewonderen tijdens Duivenvoorde in Kerstsfeer, op zaterdag 12 en zondag 13 december. Na de wintersluiting gaat het kasteel weer open tijdens de landelijke Museumweek. Tenzij er dit jaar een echte winter komt: dan organiseert Duivenvoorde voor het publiek een ouderwets schaatsfestijn op de vijvers bij het kasteel!

  Het hele artikel in de Telegraaf leest u hier.

  Deel deze pagina