Lezingen bij het haardvuur

De geschiedenis van Duivenvoorde zit vol bijzondere verhalen. In de sfeervolle Marotzaal bij een knapperend haardvuur vertellen experts over verschillende bijzondere onderwerpen.

16 november – De tuinbazen van Duivenvoorde
De Engelse kasteeltuinen werden rond 1840 aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher. Maar met de aanleg was het werk natuurlijk niet gedaan. Het park moest nauwkeurig worden onderhouden en werd in de jaren die volgden met liefde verzorgd. Die taak lag drie generaties lang in handen van de tuinbazen Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo en hun team tuinmannen die de siertuinen, de kassen en de moestuin met de meeste precisie bijhielden. Op woensdagavond 16 november, Nationale boomfeestdag, zullen tuinhistorica Lenneke Berkhout en genealoog en nazaat van de tuinbazen Diederik Gussekloo alles vertellen over de bijzondere tuinbaasfamilie en hun reilen en zeilen op het landgoed en rond het kasteel.

Start van de avond: 19.30 uur
€ 17,50, inclusief koffie of thee

23 november – Duivenvoorde en het Mauritshuis
In 1822 opende het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, het latere Mauritshuis, haar deuren. Zes jaar eerder was Johan Steengracht van Oostcapelle door koning Willem I gevraagd als eerste directeur van zijn schilderijenverzameling. Steengracht stond bekend als een echte kunstkenner, met een breed netwerk in de kunstwereld en een oog voor oude en moderne meesters. Hij ging voortvarend te werk en nog voor het museum zijn deuren opende, schreef hij de allereerste catalogus waarin hij de gehele collectie tot in detail beschreef. Steengracht had een oog voor mooie kunst en kocht voor de collectie van het Mauritshuis enkele topstukken aan, zoals de anatomische les van Rembrandt en het gezicht op Delft van Vermeer.

Quentin Buvelot, conservator van het Mauritshuis, en Simone Nieuwenbroek, conservator van Kasteel Duivenvoorde, vertellen het verhaal van Johan Steengracht van Oostcapelle, de bijzondere familieband met het Mauritshuis en de verzameling Steengracht op Duivenvoorde.

Start van de avond: 19.30 uur
€ 17,50, inclusief koffie of thee

Winkelwagen
Scroll naar boven