Historie

 • Landgoed Duivenvoorde ontleent zijn naam waarschijnlijk aan twee vroegere waterlopen, genaamd de “Duve” en de “Voor”. Het kasteel staat tussen de oude loop van deze stroompjes. In 1226 wordt al melding gemaakt van “Duvenvoirt”. Het woonhuis was toen nog een eenvoudige woontoren, de “donjon”. Resten van de vierkante donjon zijn nog in de bebouwing aanwezig. In 1631 kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk.

  Het park van Duivenvoorde kent een eeuwenoude historie. Deze is goed te volgen aan de hand van oude kaarten en tekeningen die in het kasteel bewaard zijn gebleven. In de vroege 17de eeuw is er bij Duivenvoorde een vierkant park met singels aangelegd zoals blijkt uit een kaart van Rijnland van Floris Balthasar uit 1615.

  Franse baroktuin
  In het begin van de 18de eeuw liet Arent IX van Wassenaer (1669-1721) Franse tuinen aanleggen. Deze tuinen kenden strakke zichtlijnen, symmetrische perkjes, doolhoven en vierkante waterpartijen. De classicistische zandstenen tuinvazen met mythologische scènes op de brug voor het kasteel herinneren nog aan deze Franse baroktuin. Na de dood van Arent IX van Wassenaer werd Duivenvoorde steeds minder frequent bewoond en de tuinen verwilderden.

  Engelse landschapstuin
  De Franse baroktuin maakte halverwege de 19de eeuw, in de periode dat de familie Steengracht op Duivenvoorde woonde, plaats voor een Engelse landschapstuin. In de jaren 1841-1849 legde de befaamde landschapsarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870) een nieuwe tuin aan. Zocher verwerkte slingerpaden, vijvers, bruggetjes, romantische bospartijen en mooie vergezichten in de nieuwe aanleg.

  Hersteld kasteelpark
  Na ruim 150 jaar had het Engelse landschapspark veel aan natuurlijke vitaliteit verloren. Stichting Duivenvoorde gaf daarom landschapsarchitect Michael van Gessel in 2007 de opdracht tot het maken van een parkherstelplan. Van Gessel bracht opnieuw structuur aan in het park. Boomgroepen, lanen, wandelpaden, gras- en waterpartijen kregen de vloeiende contouren uit de tijd van Zocher terug. Dat geeft lucht, ruimte, vitaliteit en eeuwenoude allure aan het park. Bijzonder is het herstel van de oude zichtlijnen op het omringende landschap en de nieuwe bosvijver. Ook zijn er meer wandel- en verblijfsmogelijkheden voor het publiek.

  Ter gelegenheid van dit bijzondere moment is een publieksfilm over het Landschapspark Duivenvoorde gemaakt. 

   

  Deel deze pagina