Herstelde park

Natuurlijke vitaliteit van het park hersteld
 • De afgelopen jaren is met grote zorgvuldigheid gewerkt aan de uitvoering van het parkherstelplan Duivenvoorde van landschapsarchitect Michael van Gessel. Het resultaat is fantastisch: herstel van natuurlijke vitaliteit, van oude zichtlijnen & contouren en van eeuwenoude allure. Ook biedt het park meer wandel- en verblijfsmogelijkheden. Ter gelegenheid van dit bijzondere moment is een publieksfilm over het Landschapspark Duivenvoorde gemaakt. 

  Feestelijke publieksopening
  In september 2015 werd het herstelde landschapspark feestelijk geopend. Na jarenlange werkzaamheden is het park weer in volle glorie hersteld. De eerste aanzet tot de vernieuwing was de realisatie van de parkeerplaats in de eerste maanden van 2013. De asfaltering van de voorlaan (Laan van Duivenvoorde) vond in 2011 plaats.

  Wandelen in het park
  Het vernieuwde landschapspark biedt wandelaars tal van nieuwe wandelroutes. Bestaande paden zijn hersteld en er zijn veel nieuwe paden aangelegd. Nieuw zijn ook de vele bankjes, die wandelaars de gelegenheid geven om in alle rust van het park met zijn prachtige doorkijkjes te genieten. Het plaatsen van drie nieuwe wandelbruggen heeft de wandelbeleving compleet gemaakt.

  Nieuwe bosvijver
  In het zuidwesten van het park, op de plaats van het 18de-eeuwse waterbassin, is een grote bosvijver uitgegraven. Een nieuw wandelpad biedt de mogelijkheid om rond deze vijver te wandelen.

  Leidse tuin
  Voortaan is de ommuurde Leidse tuin bij de parkeerplaats ook opengesteld voor bezoekers. Tot een aantal jaren geleden was dit de kwekerij voor kerstbomen. Nu is er in de ene helft van de tuin een boomgaard geplant met vijftig verschillende soorten vruchtbomen. In de andere helft zijn kleurige bloembedden aangelegd. Het streven is om in de Leidse tuin in de nabije toekomst een bezoekerspaviljoen te realiseren.

  Engels landschapspark
  Het idee om het park rond het kasteel te revitaliseren kreeg vorm in het parkherstelplan Duivenvoorde van landschapsarchitect Michael van Gessel. In de negentiende eeuw transformeerde landschapsarchitect David Jan Zocher jr. de formele baroktuin uit de achttiende eeuw tot een Engels landschapspark. In de loop der tijd verloor het park echter veel van zijn natuurlijke levenskracht en raakte wat in zichzelf gekeerd. In het parkherstelplan zijn nieuwe vitaliteit, structuur en ruimtelijkheid de voornaamste ingrediënten.

   

   

  Deel deze pagina

Het parkherstelplan Duivenvoorde kon in 2011-2015 gerealiseerd worden met steun van: