Tijdloos trendy

Modern licht op interieur en collectie van Duivenvoorde
 • De tentoonstelling Tijdloos Trendy combineerde op een unieke en verrassende manier moderne kunstobjecten met het interieur en de collectie van kasteel Duivenvoorde. De moderne objecten waren gericht uitgekozen zodat er een spannend dialoog tot stand kwam tussen de objecten en het historische interieur.

  Oud en nieuw
  Door te werken met ensembles van oud en nieuw in alle ruimten van het kasteel – dus niet in een afzonderlijke tentoonstellingsruimte – kreeg de bezoeker meer oog voor het bijzondere karakter van het interieur en de collectie van Duivenvoorde. Alle onderdelen van het historische interieur en de collectie van Duivenvoorde (o.a. portretten, porselein, beeldhouwkunst, boeken, kostuums, meubilair, wandbespanning) werden in de tentoonstelling betrokken.

  Oud is niet per definitie stoffig. Trendy is geenszins voorbehouden aan onze tijd. Moderne kunst is juist vaak verrassend tijdloos. Daarnaast beoogde de tentoonstelling de bezoeker meer bewust te maken van de kwaliteit van hedendaagse Nederlandse kunst en design.

  Voorbeelden
  Zes grote glazen buitenobjecten (vazen) van Bert Frijns, die een modern complement vormden van de beeldbepalende zandstenen tuinvazen op de brug voor het kasteel; de portretten van de vader en grootmoeder van de schilder Matthijs Röling, die de ‘strenge’ Dordtse vooroudergalerij in het trapportaal van het kasteel nieuw leven inbliezen; de ‘Japanse’ Shippo Plates van Hella Jongerius, die een moderne respons zijn op de prachtige collectie Oosters porselein van Duivenvoorde.

  Toonaangevende kunstenaars en ontwerpers
  Aan de tentoonstelling werkten toonaangevende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers mee. Op de tentoonstelling was, naast het eerdergenoemde werk van Bert Frijns, Matthijs Röling en Hella Jongerius, ook werk te zien van Jurgen Bey (meubels), Geert Lap (keramiek), Erik Andriesse (prenten), Bořek Šípek (keramiek, glas), Rien Bekkers (theaterkostuums), Aziz Bekkaoui (kostuums), Mada van Gaans (kostuums), Liset van der Scheer (textiel), Cubic3Design (divers), Jan Siebers (meubels), Wilma Kuil (fotografie en textiel), Caspar Berger (beeldhouwkunst), Irma Boom (boekontwerp), Colette van Landuyt (kostuums), Philip Boas (modern goudleer) en Annelies Planteydt (sieraden). De bruiklenen waren afkomstig van musea en particulieren.

  Bij deze tentoonstelling is een tentoonstellingscatalogus verschenen; deze is te koop aan de kassa in het kasteel.

  Terug naar het overzicht

  Deel deze pagina