Passie voor schilderijen

De verzameling Steengracht van Duivenvoorde
 • Honderd jaar geleden viel het doek voor een prachtige particuliere verzameling oude en levende meesters. Een collectie schilderijen die vanaf het midden van de 18de eeuw was verzameld door (voorouders van) de familie Steengracht.

  De collectie Steengracht
  Bejubeld in oude reisgidsen, gewild bij andere verzamelaars. De laatste eigenaar van deze collectie was Hendricus Adolphus Steengracht van Duivenvoorde (1836-1912). Na zijn dood werd de collectie geveild in Parijs en in Amsterdam. Zijn grootvader, Johan Steengracht van Oostcapelle (1782-1846), was de eerste directeur van het Mauritshuis en tevens grondlegger van ‘Museum’ Steengracht aan de Lange Vijverberg 3 in Den Haag, woonhuis van de Steengrachten. Johans zoon en kleinzoon breidden deze collectie van oude en levende meesters verder uit.

  Passie voor schilderijen
  De tentoonstelling Passie voor schilderijen belicht de (familie)historische en kunst- en cultuurhistorische context van de verzameling Steengracht. Een keur aan archiefstukken, boeken en schilderijen uit de eigen collectie brengt het verhaal achter deze collectie, met passie verzameld, tot leven.

  Ook is voor de tentoonstelling een aantal bruiklenen van schilderijen uit de voormalige collectie Steengracht, die zich tegenwoordig in Nederlands particulier bezit bevinden, bijeengebracht. Tevens wordt een album met een portrettekening van Hendrik Steengracht van Oosterland (1808-1875), de derde eigenaar van de collectie, tentoongesteld. Dit album uit 1843 behoorde toe aan Koningin Sophie, de eerste vrouw van Koning Willem III en is een bruikleen van het Koninklijk Huisarchief.

  Publicatie
  Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verscheen de aantrekkelijke en rijk geïllustreerde publicatie ‘Passie voor schilderijen. De verzameling Steengracht van Duivenvoorde’. Te koop online en bij de kassa van het kasteel.

  Terug naar het overzicht

  Deel deze pagina