Historisch interieur

 • In Kasteel Duivenvoorde zijn veertien historische interieurs uit de 17de - 19de eeuw voor het publiek opengesteld. Doordat Duivenvoorde in de loop der eeuwen nooit is verkocht maar altijd (met inboedel) is vererfd, is de bewonersgeschiedenis nog tastbaar in het kasteel. De ruimten zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond worden, en ademen daardoor een bewoonde en authentieke sfeer. Ieder vertrek heeft een heel eigen karakter.

  Voorhuis en Overloop
  Het lichte en ruime Voorhuis is nog vrijwel geheel in de 17de-eeuwse staat, met enkele prachtige portretten van oudbewoners van het kasteel. De ruime Overloop, één verdieping hoger dan het Voorhuis, is ook grotendeels in de 17de-eeuwse staat gebleven en heeft een bijzonder moer- en kinderbintenplafond met dierenmotieven. Ditzelfde plafond is ook weer terug te vinden in de eetkamer waar bijzondere 17de- en 18de-eeuwse portretten de wanden sieren.

  Turkse kamer, Steengrachtkamer en Blauwe logeerkamer
  De Turkse kamer, van oorsprong een slaapkamer, heeft zijn naam te danken aan een Oosterse 19de-eeuwse wanddecoratie van bloeiende bomen. De Steengrachtkamer daarentegen kent weer een heel andere uitstraling door het vrolijke behang en de, naar de naam al doet vermoeden, portretten van verschillende generaties Steengracht. De Blauwe logeerkamer is genoemd naar de blauwe kleur van onder andere het 19de-eeuwse behang en de gordijnen met een motief van blauwe bamboestengels en vogels.

  Goudleerkabinet, Porseleinkamer, Oosterlandse kamer en Bibliotheek
  Het goudleerkabinet is een klein vertrek met een uniek 18de-eeuws goudleerbehang, met een fraai Vlaams 17de-eeuws kunstkabinet. In de Porseleinkamer is daarentegen een deel van de collectie Europees porselein van het kasteel te zien, waaronder het prachtige Stadhouderlijk servies uit 1772-1774, geschenk van de VOC aan stadhouder Willem V. In de adelsbibliotheek bevindt zich tot slot nog een uitgebreide collectie boeken, waaronder bijbels, topografische werken en werken op natuurhistorisch gebied.

  Marotzaal
  De pronkzaal van het kasteel is de Marotzaal; de voor Nederland unieke Lodewijk XIV zaal is vermoedelijk ontworpen door hofarchitect Daniel Marot (1661-1752). De wanden van de zaal worden gesierd met portretten van de opeenvolgende generaties Van Wassenaer die het kasteel bewoond hebben.

  Deel deze pagina